Consiliul Județean condus de baronul PSD Marian Oprișan a beneficiat de dublă finanțare pentru reconstrucția unui pod peste pârâul Alba, din comuna vrânceană Răcoasa. În 2017, Consiliul Județean a primit, pentru această investiție, suma de 4,8 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, prin HG nr. 472, act normativ prin care Guvernul fostului premier Mihai Tudose a repartizat județului Vrancea suma de de 19,361 milioane de lei pentru organizarea unor evenimente dedicate Centenarului, inclusiv reconstrucția podului. Același pod peste pârâul Alba a fost trecut pe lista obiectivelor finanțate prin PNDL, cu aproape aceeași alocație bugetară, 4,171 milioane lei.

Podul peste râul Alba – comuna Răcoasa, Vrancea

Consiliul Județean Vrancea a inițiat procedura de achiziție pentru reconstrucția unui pod de beton armat peste pârâul Alba, în comuna Răcoasa, pe DJ 205k. Valoarea investiției a fost estimată la 3.844.001,85 de lei, sumă la care se adaugă TVA, în total aproximativ 4,5 milioane de lei.

HG nr. 472, act normativ prin care Guvernul Tudose a repartizat județului Vrancea suma de de 19,361 milioane de lei

Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) deși în 2017, prin Hotărârea de Guvern nr 472, Consiliul Județean a primit 19,3 milioane de lei din care 4,8 milioane de lei au fost pentru construcția podului peste pârâul Alba. Deși s-au scurs doi ani, de la data Hotărârii de Guvern, lucrările pentru pod nu au început și, mai mult, banii au dispărut din bugetul Consiliului Județean. (sursa: Ziarul de Vrancea)

Ce spune primarul comunei Răcoasa

Primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, și Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea și PSD Vrancea

„Această lucrare nu este treaba Primăriei, ci a Consiliului Județean Vrancea. Știu că s-a făcut ceva la pod, dar el este în continuare pe schelet de lemn, nu e treaba noastră”, a declarat, pentru Realitatea de Vrancea, primarul comunei Răcoasa, pesedistul Vladimir Păun.

Ce spune Oprișan

„Având în vedere dezinformările unui ziar din presa locală pentru o corectă informare a cetățenilor județului Vrancea, facem următoarele precizări: Obiectivul de investiții „Construire pod din beton armat peste pârâul Alba pe DJ 205K, km.0+350 conform H.G. nr.540/2000, respectiv km.0+588, conform ridicare topografică actualizată, sat Mărăşti, comuna Răcoasa, judeţul Vrancea” a fost propus inițial spre finanțare în anul 2017 prin programul PNDL. În luna iunie 2017, Consiliul Județean a apreciat oportun să obțină finanțarea obiectivului și realizarea acestuia, simbolic, în anul Centenar, din fondul de rezervă alocat județului Vrancea cu această ocazie. Analizând posibilitatea încadrării în termenul de finalizare, respectiv sfârșitul anului 2017, s-a ajuns la concluzia că, din cauza procedurilor legale de achiziție, lucrările nu se vor putea încheia în perioada avută la dispoziție, conform H.G nr. 472 din 6 iulie 2017 . Drept urmare, s-a renunțat la finanțarea din fondul de rezervă al statului, fiind continuată realizarea obiectivului prin programul PNDL. Subliniem faptul că obiectivul de investiții Construire pod din beton armat peste pârâul Alba pe DJ 205K, sat Mărăşti, comuna Răcoasa, judeţul Vrancea a fost finanțat doar prin programul PNDL și se află în curs de realizare. Dezinformările aduse dovedesc reaua credință și încercarea de manipulare a opiniei publice prin intermediul mass-media”, susține șeful CJ Vrancea într-un comunicat de presă.

Ce spun localnicii

De doi ani, localnicii se întreabă când va fi gata podul, având în vedere finanțările primite.

„Anul acesta , în iulie se vor sărbători#100deanideeroismlaMarasti ! Fără a intra în polemică cu autorităţile locale din  #PrimariaRacoasa, mă întreb dacă acest pod cu semnificaţie istorică , care face legătura între satele Răcoasa şi Mărăştiaflat în administraţia PSD a CJ Vrancea va fi restructurat sau reconstruit până la acea dată?”, întreba, public, acum doi ani, răcoșeanul Vasile Dogaru.

Articolul precedentTrei cutremure, ieri, în Zona seismică Vrancea
Articolul următorAdolescentă lovită de o mașină pe trecerea de pietoni. Șoferița a părăsit locul accidentului