Primarul orașului vrâncean Odobești, Daniel Nicolaș,angajează avocați din bani publici pentru plângerile pe care le are pentru abuz în serviciu. El a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local, în data de 22 aprilie 2021, prin care solicită legislativului local să aprobe „aprobarea achiziționării unor servicii specializate în vederea soluționării unor litigii aflate pe rolul Tribunalului Vrancea având ca obiect daune contractuale, reclamanta – SC Izoterm Construct SRL … precum și ALTE DOSARE PENALE ȘI CIVILE CONEXE ACESTORA”, după cum se arată în proiectul de hotărâre depus.

După cum Realitatea de Vrancea a relatat în urmă cu două săptămâni, că primarul orașului Odobești dar și alți 3 funcționari din primărie s-au ales cu plângere penală din partea patronului firmei de construcții SC Izoterm Construct SRL. Această firmă execută mai multe lucrări pe raza orașului Odobești, pe baza unor contracte semnate cu administrația locală. Plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea face referire la presupuse abuzuri săvârșite de autoritatea locală în privința gestionării fondurilor publice. ”Fără nicio justificare, fără niciun argument, UAT Odobești a refuzat efectuarea plății, păstrând în mod nelegal aceste fonduri alocate de minister în conturile UAT Odobești”, se arată în plângerea penală a companiei. Mai mult, banii au fost returnați Ministerului Dezvoltării. Pe lângă cererea de achitare a drepturilor contractuale, compania a calculat dobânzi și penalități de aproape 24.000 de lei până pe 1 februarie a.c., dată la care a fost depusă plângerea la Parchet. ”Astfel, față de gravele încălcări săvârșite de funcționarii din cadrul UAT Odobești, față de modul nelegal de gestionare a fondurilor publice, față de împovărarea bugetului UAT Odobești cu obligații suplimentare constând în dobânzi, majorări de întârziere, penalități la plată prin refuzul nejustificat de a achita la termen contravaloarea facturii fiscale acceptată la plată și care, în mod corect a fost înregistrată în evidențele UAT Odobești în vederea achitării, vă solicităm să dispuneți efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, urmând a ne constitui parte civilă.”, se menționează în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Pe lângă plângerea penală, compania a depus sesizări la Corpul de Control al Prim-Ministrului și la Camera de Conturi Vrancea.

De cealaltă parte, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, susține că nu i s-a adus la cunoștință o plângere penală în acest sens. Primarul spune că atât el cât și funcționarii Primăriei nu au făcut altceva decât să respecte legea. ”Cu toate societățile care prestează servicii în orașul nostru avem același tratament, respectăm procedurile și standardele de calitate. Cu firma Izoterm avem un litigiu pentru că nu și-a respectat obligațiile contractuale, se află în întârziere și nu a efectuat lucrările la calitatea solicitată. Aparatul de specialitate al Primăriei a respectat procedurile legale ad-litteram. Este vorba de bani publici, iar firma respectivă trebuie să execute lucrările conform condițiilor de calitate, conformitate și eligibilitate ale tuturor documentelor. Banii au venit de la minister, dar, pentru că nu au fost toate în regulă, au fost trimiși înapoi, conform legii. Nu am cunoștință de existența unei plângeri penale, dar este dreptul fiecăruia să facă ce vrea.”, a declarat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, citat de Vrancea24.

Scandalul s-a amplificat, mai ales că, într-un răspuns oficial al Curții de Conturi către societatea reclamantă, insituția arată că un contract încheiat între Primărie și firma de construcții are putere de lege și că societatea se poate îndrepta cu un titlu executoriu împotriva primăriei pentru a recupera suma restantă. De asemenea, nu se știu motivele pentru care primarul a ales să declare război firmei care, cu care, de altfel, a avut, timp de mulți ani, o relație foarte bună.

Cu toate acestea, edilul Odobeștiului a ales să angajeze o firmă de avocatură pentru a reprezenta în instanță primăria dar și pentru a-l apăra vis a vis de plângerile penale pe care le are în nume propriu la DNA și Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Se pune întrebarea de ce edilul orașului nu a solicita juriștii primăriei pentru a reprezenta în instanță instituția, din moment ce aceștia sunt angajați tocmai pentru acest lucru.

Articolul precedentRealitatea de lângă tine. Agoniseala de-o viață, făcută scrum. Mariana Bleancă, singură sub cerul liber
Articolul următorBilanț CoVid-19, 25 aprilie: 1.542 cazuri noi, 127 decese, 1.358 pacienți în ATI