Lucia Gherarde, mama șefului PSD și al CJ Vrancea, Marian Oprișan, și-a împrumutat fiul cu 51 de mii de euro, în 2018, pe lângă „cadoul” pe care spune baronul că i l-a făcut: bolidul Ford Shelby de 150 de mii de euro. Declarația de avere a lui Oprișan nu poate fi, însă, vizualizată pe site-ul https://cjvrancea.ro/consilieri-judeteni pentru că ea a fost anonimizată, prevalându-se de noile reglementări în domeniul protecției datelor cu caracter personal. Totuși, Oprișan nu a putut evita publicarea averii pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, care poate fi consultată aici

Directorul Fundației Freedom House România, Cristina Guseth, spune că această decizie de anonimizare a declarației de avere este o sfidare la adresa contribuabililor și a vrâncenilor. „Mi se pare o sfidare la adresa inteligenței contribuabililor care-i plătesc salariul și a alegătorilor. Atât timp cât declarația de avere poate fi consultată pe site-ul ANI, nu văd de ce ar ascunde-o pe site-ul CJ Vrancea”, a declarat Cristina Guseth.

Politicienii locali au taxat și ei „aroganța” cu care Oprișan a ales să defileze prin județ, mașina de peste 150 de mii de euro, dar și anonimizarea declarației de avere.

„USR Vrancea a sesizat încă de la finalul lui 2018 încercarea lui Marian Oprișan de a își ascunde averea, cu sfidarea legii. Deputatul USR Claudiu Prisnel a cerut explicații atât Consiliului Județean Vrancea cat si Agenției Naționale de Integritate pentru aceasta „scăpare” ilegală. Informațiile au apărut pe site-ul ANI după câteva săptămâni, ca și pe site-ul CJ Vrancea. Pentru acesta din urma, insa, „minunea” legalității a durat doar 24 de ore, după care structura site-ului s-a schimbat și odată cu ea a dispărut și transparenta președintelui Consiliului Județean. Vom relua demersurile pentru revenirea respectului pentru cetățeni si pentru lege, pentru ca acesta nu este optional pentru niciun ales într-o funcție publică”, a declarat Cosmin
 Timofte, președintele USR Vrancea.
„Din 25 mai 2018 a devenit aplicabil Regulamentul European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (GDPR). Haideți să citim cu atenție…protecția persoanelor fizice. În niciun caz nu este vorba de protecția persoanelor publice suspecte de corupție sau fapte ilegale sau care sunt predispuse către astfel de fapte. Pentru asigurarea principiului transparentei, este nevoie ca orice persoană plătită din bani publici să depună declarații de avere și de interese. Din păcate, în Vrancea este o modă să ai declarațiile de avere și interes anonimizate, tonul fiind dat de Marian Oprișan, urmat fiind de vicepreședinții CJ Vrancea și secretarul instituției. Afișarea mașinilor de sute de mii de euro din colecția personală cu explicația „sunt de la mama”, nu reprezintă decât o palmă peste ochi dată cetățenilor. Când vine vorba despre legile justiției, Oprișan nu vrea opinia „corifeilor UE”. Dacă în discuție este ceva ce poate fi folosit de către el, atunci devine mai catolic decât Papa.

Cum este posibil ca în județul cu cele mai mici pensii, mama pensionară a baronului PSD Oprișan să acumuleze averi de sute de mii de euro?”, susține consilierul județean PNL Adrian Crețu.

„Declarația lui Oprișan cred că frizează absurdul și, în fapt, umilește orice pensionar din județul Vrancea, nu doar pe cei care pe vremea comunismului au lucrat la Confecția, și care, din ceea ce primesc de la statul român lună de lună abia își pot achita întreținerea, medicamentele și mai pot cumpăra cadouri simple nepoților sau să mai ofere câteva sute de lei, în cel mai fericit caz, ca ajutor financiar pentru copii. În niciun caz nu am auzit de alt pensionar modest care să cumpere mașini de lux! Într-un județ în care pensia medie încasată de vrânceni este la limita de jos, în decembrie 2018 aceasta fiind de doar 974 lei, a spune fără nicio jenă că mama pensionară ți-a construit conacul de la km 25 și își poate permite să îți cumpere o mașină nouă, de sute de mii de euro, este o bătaie de joc la adresa fiecărui vrâncean care muncește cinstit! Pentru a lămuri situația parvenitului baron PSD, solicit instituțiilor abilitate să cerceteze cu atenție averea, proprietățile și veniturile pe care președintele Consiliului Județean Vrancea, și familia lui, le deține”, a declarat și deputatul PNL Ion Ștefan.