Rampa modernă de acces pentru persoanele cu dizabilități de la clădirea SC Parking SA din strada Ștefan cel Mare, vis-a-vis de Școala ”Ștefan cel Mare”, din Focșani, apare doar în hârtiile Primăriei, nu și în realitate. Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local Focșani (care devine lege locală odată cu aprobarea și publicarea pe site-ul Primăriei), în 2019 ar fi trebuit să înceapă construcția și amplasarea unei rampe moderne de acces pentru persoanele cu dizabilități în curtea sediului SC Parking SA Focșani – societatea care administra parcările din oraș până să fie desființată. Prețul lucrării, așa cum a fost ea aprobată de aleșii municipali, era de 232.770 de lei, adică 2,3 miliarde de lei vechi. Numai că lucrarea a rămas doar pe hârtie. În realitate, rampa de acces este una veche, ruginită, la care autoritățile au și restricționat accesul pentru că prezintă un real pericol. Nimeni din Primăria Focșani nu spune, sau nu vrea să spună unde sunt banii alocați acestui proiect, mai ales că s-a organizat și licitație în acest sens. (sursa – AICI).

Unde sunt banii?

Într-una dintre ședințele de Consiliu Local din octombrie 2019, consilierii (majoritari PSD) au aprobat un proiect de hotărâre care prevedea “împrejmuirea, sistematizarea verticală și amplasarea unei rampe de acces pentru persoane cu handicap, pentru corp clădire situat în strada Ștefan Cel Mare nr. 21” Municipiul Focșani, jud Vrancea – actual sediu SC PARKING S.A. Focșani”. Hotărârea a fost publicată pe site-ul Primăriei Focșani, adică a devenit lege locală și ar fi trebuit pusă în aplicare. Numai că, deși s-a organizat licitație pentru acest proiect și s-a plătit și studiul de fezabilitate, rampa modernă nu a fost niciodată amplasată.

Directorul SC Parking SA Focșani, Nicușor Statache, spune că rampa actuală există de peste 20 de ani, de când în clădire era Serviciul Public Local de Asistență Socială. „Eu știu că această rampă, care acum afectată de trecerea timpului și am interzis accesul pe ea, este acolo de vreo 20 de ani, știu că proiectul propus pentru modernizarea rampei prevedea un lift hidraulic”, a precizat Statache.

Primarul Misăilă se lăuda cu liftul hidraulic, dar în teren a rămas rampa ruginită

Potrivit raportului primarului Misăilă din 2018 care poate fi vizualizat AICI, unul dintre obiectivele care urmau să fie realizate în 2019 era „Împrejmuire, sistematizare verticala și rampa de acces pentru persoane cu handicap pentru corp clădire situat în str. Stefan cel Mare nr 21 –sediul SC Parking SA Focșani.” Obiectivul a rămas la stadiul de propunere pe hârtie, deși licitația s-a anunțat iar banii pe studiul de fezabilitate s-au cheltuit. La doi ani după această promisiune, rampa de acces de la Parking este tot cea veche, nefuncțională, montată în timpul fostului primar Decebal Bacinschi.

Misăilă, către actualul viceprimar, Laura Dimitriu: NU ÎNȚELEGI PENTRU CĂ EȘTI BLONDĂ!

În cadrul ședinței de Consiliu Local din octombrie 2019, Laura Dimitriu, actual viceprimar, a cerut lămuriri cu privire la proiect. Primarul PSD al municipiului Focșani, Cristi Misăilă a insultat-o, spunându-i că e „blondă”.

„Nu are nici o legătură cu proiectul acesta SC Parking, domnule! Ați înțeles sau nu ați înțeles?, a intervenit primarul PSD,  adresându-se consilierei PNL, după care a continuat: „Nu! Păi nu, că sunteți blondă! Citiți cu atenție, clădirea este în administrarea Parking dar este în proprietatea Primăriei Municipiului Focșani“. Misăilă a continuat pe același ton, când consiliera Dimitriu i-a cerut să-și ceară scuze și „să rectifice“ ceea ce a zis. „Nu rectific nimic! Dar vă fac dovada: sunteți blondă“, a mai spus primarul.

Investiție abandonată fără explicații – practica uzuală a Primăriei de mai bine de 10 de ani

Potrivit procedurilor, dacă un proiect de hotărâre aprobat în legislativul focșănean nu este dus la bun sfârșit, banii alocați acestuia trebuie direcționați către alte investiții, dar cu justificare și cu abrogarea hotărârii care demara proiectul. Consilierii locali ai PNL spun, însă, că nu li s-a supus la vot o astfel de abrogare și că nici nu li s-a explicat de ce proiectul a fost abandonat. Facem precizarea că am încercat să-l contactăm pe primarul Misăilă pentru explicații, însă acesta nu a oferit nici până acum un punct de vedere. Una dintre practicile uzuale ale Primăriei Focșani este cea de a plimba investițiile și banii aferenți doar pe hârtie. În realitate, edilii Focșaniului câștigă alegerile cu promisiuni de proiecte pe care le abandonează imediat după scrutinuri.

Sinecura lui Misăilă, desființată

SC Parking SA, societatea care se ocupa de parcările din Focșani, devenise o sinecură pentru apropiații primarului Misăilă și ai PSD. La societate a fost pus director partenerul primarului de vânătoare – Nicușor Statache, și au fost angajați mai mulți apropiați de-ai edilului, printre care ginerele său – Dorian Alexandrescu, fost director, actualmente șeful Poliției Locale. Societatea trasa efectiv linii de vopsea pe asfalt și încasa banii șoferilor, lucru care a scandalizat comunitatea. SC Parking a fost desființată la începutul acestui an iar de parcări se va ocupa tot Direcția de Dezvoltare, așa cum a făcut-o până a veni Misăilă primar. Timp de doi ani, la rând, societatea desființată a avut pierderi semnificative, suportate de la bugetul local. În 2019 a ieșit pe profit cu 184 de mii de lei, mai puțin decât investiția în rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități.