Gică Duță, unul dintre ultimii ”mohicani” comuniști din silvicultura vrânceană,  cu mulți ani de șefie în diverse structuri, inclusiv la București, va ieși la pensie. Nu acest lucru creează tensiune în interiorul instituției, ci intenția de a-și lăsa postul de șef al Ocolului Silvic Focșani drept moștenire. Gică Duță ar fi încercat, prin mai multe modalități, să-i influențeze pe șefii Romsilva să accepte numirea fiului său, Ionuț Duță, în postul de șef al Ocolului Silvic Focșani odată cu pensionarea sa. Numirea în funcție ar fi fost un pas decisiv în fixarea acestuia pe post, în urma unui viitor concurs. Însă directorul general al Romsilva nu s-a lăsat convins, cel puțin până acum, să dea ”verde” pentru numirea fiului lui Duță în locul tatălui său. Potrivit unor surse, chiar și zilele trecute s-a organizat o masă tovărășească, la un canton din județ, pentru a se pune la cale un nou plan de numire a fiului lui Duță în fruntea celui mai important ocol al Direcției Silvice Vrancea. Mai mult, pe 24 ianuarie a.c., Gică Duță i-a făcut marcaj strâns directorului general al Romsilva, invitat la sărbătorirea Unirii Principatelor Române, pe tot parcursul șederii acestuia în Vrancea. Planul era să se organizeze concurs pentru ocuparea postului de șef al Ocolului Silvic Focșani până la sfârșitul lunii martie, cu rezultatul stabilit dinainte, astfel încât fiul lui Duță să preia postul de la tatăl său, la începutul lunii aprilie, odată cu pensionarea acestuia. Planul nu a dat, însă, roade. Contactat pentru a-și spune opinia în acest caz, directorul Romsilva, Gheorghe Misăilescu, a precizat doar că nu ține de competența lui această numire, ea căzând în sarcina directorului Direcției Silvice Vrancea, Lucian Zamfir.

N-ar fi prima dată când s-ar produce mișcări de personal direcționate, sub umbrela unor concursuri sau a unor decizii ”nevinovate”. Ionuț Duță (ajuns doctor în științe silvice la doar 27 de ani) ocupă un post foarte bun în cadrul Ocolului Silvic Focșani (la Biroul Fondului Forestier Privat), pentru care, la vremea respectivă, nu s-ar mai fi arătat niciun doritor!? Se spune că toți cei care și-ar fi dorit postul respectiv ar fi fost ”convinși” în mod dur să renunțe la aspirații. La fel s-ar întâmpla și în cazul postului de șef al Ocolului Silvic Focșani, unde ar fi nevoie de un silvicultor cu experiență, apreciat de colegi. Se pare că nimeni nu îndrăznește să solicite numirea pe post sau să se înscrie la un eventual concurs atâta timp cât Gică Duță deține frâiele. De altfel, ca o coincidență, fiul nașilor de botez al băiatului lui Gică Duță (Viziniuc) a ajuns, de curând, contabil șef al Ocolului Silvic Focșani. Oamenii din interior se feresc să vorbească despre Gică Duță sau să intre în vizorul acestuia din cauza legăturilor politice și personale. Gică Duță este un vechi activist PSD, om de bază al lui Marian Oprișan, șef de șantier la Parcul Memoriei Naționale de la Mărășești, unde nu s-au prins decât vreo 4% din puieții de stejar, plantați heirupist și propagandistic la ordinul șefului PSD Vrancea. Soția lui Duță este judecător, are un fiu avocat, iar cuscrul său este vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare.
Ocolul Silvic Focșani este cea mai mare unitate din subordinea Direcției Silvice Vrancea. Face, practic, cât toate celelalte trei ocoale la un loc. Potrivit datelor oficiale, Ocolul Silvic Focșani administrează 22.692 hectare de pădure, iar celelalte 3 ocoale au un total de până în 30.000 de hectare. Posibilitatea de exploatare a masei lemnoase este de peste 123.000 mc la Ocolul Focșani, în timp ce totalul de exploatare la celelalte 3 ocoale este de sub 80.000 mc.
L-am contactat și pe acesta: „Dacă domnul Duță are vreun Ocol personal și vrea să-și pună fiul șef, poate să o facă, la Ocolul Silvic Focșani procedura este următoarea: voi numi un șef al Ocolului, cu delegație, până la desfășurarea concursului, iar procedura concursului este una destul de anevoioasă, care ne implică puțin sau deloc, în sensul că acest concurs va fi supervizat de o comisie din care vor face parte mai mulți specialiști, nu din Vrancea”, a declarat directorul Direcției Silvice Vrancea. Gică Duță spune că nu face niciun „lobby” pentru numirea fiului său în locul lui. „Nu am nicio legătură cu această numire, ea se va face prin concurs. Altcineva va judeca dacă fiul meu este competent să obțină această funcție”, a declarat actualul șef al Ocolului Silvic Focșani.
Articolul precedentVIDEO RUȘINOS PENTRU FOCȘANI: un focșănean cu handicap strânge gunoaiele aruncate de alții
Articolul următorCe judecători vor conduce Biroul Electoral Vrancea pentru alegerile europarlamentare