Primarul PSD al orașului Panciu, Iulian Nica, care fuge de jurnaliști și nu răspunde la apelurile acestora, nu ezită să toace bani grei pe așa zisa strategie de comunicare a instituției pe care o conduce. În viitoarea ședință de Consiliu Local Panciu, edilul propune alocarea a nu mai puțin de 160 de mii de lei pentru „aprobarea întocmirii strategiei de comunicare pentru orașul Panciu”. Am încercat, în nenumărate rânduri, să-l contactăm pe primarul Iulian Nica, dar acesta nu a fost de găsit. Asta în condițiile în care, nu mai târziu de săptămâna trecută, în scandalul gunoaielor de la Panciu, acesta s-a baricadat în Primărie și n-a vrut să dea nici o declarație jurnaliștilor care l-au așteptat mai bine de două ore în fața instituției.
„Deși este un mare amator de publicitate pe bani publici, atunci când presa a venit la primăria Panciu să ceară un punct de vedere în legătură cu probleme orașului, domnul primar a fost de negăsit, deși unele persoane au confirmat că se află în clădire. Miercuri, la ora 18, este o nouă ședință de consiliu local. Din păcate, nu se discută numirea unui viceprimar sau problema gunoaielor care au ars atâtea zile în nordul orașului, ci cheltuirea a 160000 de lei, adică 34000 de euro pentru o strategie de comunicare. Cred că suma este exagerată, pentru un oraș mic dar cu mari probleme: gropi, câini fără stăpân,neîngrijit, fără trotuare. De ce să dau atâția bani pentru un proiect care ar putea costa circa 40000 de lei?”, a declarat consilierul județean păncean Ovidiu Burdușa (PNL).
În 2017, Guvernul a majorat până la aproape un milion de lei plafonul până la care „autorităţile contactante locale” vor putea atribui direct contracte, fără a le mai publica pe SEAP, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate înainte de Crăciun.
În fapt, ordonanța stabilește suma de 929.089 lei până la care chiar primarii pot atribui direct contracte şi de asemenea consiliile locale şi judeţene.
Legea 98/2016 a achiziţiilor publice, care este modificată de noua OUG prevede suma maximă de 600.129 lei, pentru contractele de achiziţie publică/acordurile-cadru de produse şi de servicii atribuite direct. Prevederea rămâne în vigoare.
Totuşi, ordonanța adoptatăprecizează că noul prag vizează „autorităţile contractante locale , așa cum sunt acestea definite la art. 23 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001”. Articolul respectiv spune că „aleşii locali sunt primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni. În asigurarea liberului exerciţiu al mandatului lor aceştia îndeplinesc o funcţie de autoritate publică”.
Liber și la spargerea contractelor în bucăţi sub un milion
Totodată, „autoritățile contractante” vor putea urma procedura simplificată de achiziție și pentru „loturi individuale” ale unor contractele mai mari, dacă îndeplinesc cumulat condițiile:
„a) valoarea estimată, fără TVA, a lotului respectiv este mai mică de 355.632 lei, în cazul achiziției de produse sau servicii, sau mai mică de 4.445.400 lei, în cazul achiziției de lucrări;
b) valoarea cumulată a loturilor pentru care este îndeplinită condiția prevăzută la lit. a)și care sunt sau au fost atribuite în temeiul prezentului articol nu depășește 20% din valoarea globală a tuturor loturilor în care a fost împărțită lucrarea avută în vedere, achiziția de produse similare ori serviciile avute în vedere”, potrivit ordonanței.