Mai multe plantații de viță de vie din Vrancea suferă de mucegaiul care a cuprins strugurii, în urma ploilor de luna trecută. Mucegaiul se întinde rapid în toată plantația, spun viticultorii, și nu poate fi tratat. El poate fi, însă prevenit, dar nu toți viticultorii dispun de banii necesari pentru a trata preventiv mucegaiul pentru mai multe hectare.

„Mucegaiul nu face ravagii decât dacă găsește „ușa deschisă”. Viile au fost atacate de o insectă, care a găurit boaba iar mucegaiul s-a instalat ușor. Să sperăm că nu mai plouă, până la recoltare, pentru că altfel producția va fi compromisă în proporție de peste 50 la sută”, ne-a declarat primarul comunei Țifești, Gabriel Postolache. Nu numai plantațiile din Țifești sunt afectate, ci și cele din Odobești sau Jariștea.

„A plouat foarte mult, apa a mustit pe butuc și boaba pleznește. Tratamentul preventiv pentru mucegai este costisitor, cam 500 – 600 de lei pe hectar, imaginați-vă ce înseamnă cheltuiala asta la câteva zeci de hectare. Să sperăm că recuperăm ce a mai rămas, dar asta dacă nu mai plouă, altfel, culturile vor fi compromise semnificativ”, ne-a spus și Valentin Copaci, viticultor din zona Jariștea.

Inevitabil, producția scăzută va influența și prețul strugurilor, inclusiv al vinului.

Articolul precedentULTIMA ORĂ Percheziții la contrabandiștii cu țigări
Articolul următorViață după moarte: organele unui vrâncean decedat în Italia, salvatoare pentru 3 bolnavi