Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) lansează noi acuzații la adresa Simonei Halep! Românca este din nou acuzată că a încălcat Programul anti-doping de tenis (TADP), fiind prinsă cu nereguli în pașaportul biologic.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a testării pozitive pentru substanța interzisă Roxadustat la US Open 2022. Acum, Halep se confruntă cu noi acuzații grave.

Cea de-a doua abatere scoate în evidență problema pașaportului ei biologic (ABP), un sistem de monitorizare antidoping dezvoltat de Agenția Mondială Antidoping (WADA) și adoptat în cadrul Programului antidoping pentru tenis (TADP). Pașaportul înregistrează diverși parametri sanguini de-a lungul timpului, cu scopul de a detecta eventualele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV). Un grup de experți independenți din cadrul ABP a găsit suficiente discrepanțe în ABP-ul lui Halep pentru a depune un rezultat negativ al pașaportului, ceea ce a dus la cea de-a doua acuzație.

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de o nouă încălcare separată a Programului Anti-Doping pentru Tenis (TADP), legată de nereguli în pașaportul său biologic (ABP). Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a faptului că a fost depistată pozitiv la US Open, în august anul trecut, pentru substanța interzisă Roxadustat.
 
Programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Antidoping și încorporat în TADP în cadrul Codului Mondial Antidoping (WADC), este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diverși parametri sanguini în timp, pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor antidoping (ADRV).
Acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat advers de pașaport s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al doamnei Halep de către un grup de experți independenți în materie de ABP. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă privind Roxadustat din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a dnei Halep.
 
Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping la ITIA, a declarat: „Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate la o situație deja de profil înalt. Încă de la începutul acestui proces – și, de fapt, al oricărui alt proces la ITIA – am rămas angajați să ne comportăm cu doamna Halep într-un mod empatic, eficient și în timp util. Apreciem, desigur, că există un mare interes mediatic pentru aceste cazuri. Ar fi nepotrivit pentru noi să comentăm detalii până la încheierea procesului, dar vom continua să ne angajăm cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai rapid posibil.”
 
ITIA este partea terță delegată, în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional care guvernează sportul de tenis și semnatar al Codului. ITIA este responsabilă pentru gestionarea și administrarea antidoping în întregul tenis profesionist, în conformitate cu TADP” – comunicatul ITIA.
Articolul precedentClubul de Presă: Ministerul Digitalizării vrea să cenzureze presa. Cerem Guvernului să nu aprobe acest lucru!
Articolul următorUn vrâncean a încercat să se sinucidă cu o butelie, un topor și un cuțit