Consilierul local Aurel Șelaru (PSD) a dat declarații mincinoase pentru a i se aproba cumpărarea apartamentului ANL, din Focșani, în care locuiește. Acesta a depus la dosarul achiziției o declarație autentificată la notar prin care susține, în fals, că nu a deținut și nu deține nici o altă casă pe teritoriul României. Șelaru deține, însă, potrivit declarațiilor de avere date în ultimii ani, o casă de locuit de 169 de metri pătrați în comuna vrânceană Bordești.

Declarații în fals

Declaratie notar

În vara anului trecut, mai exact în ședința din 25 iunie 2020, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, propune spre aprobare, Consiliului Local, un proiect de hotărâre prin care colegul său de partid, Aurel Șelaru, fost inspector adjunct al ISJ Vrancea, să-și poată cumpăra locuința (apartament) ANL de pe strada Ulmului. Potrivit legii, la dosarul depus la Primărie, solicitantul trebuie să depună, printre altele, o declarație autentificată prin care să-și asume, cu consecințele legii, că nu a deținut și nu deține o altă proprietate pe teritoriul României, inclusiv casă de vacanță. Șelaru a depus această declarație (foto), făcută în 13.05.2020, la notarul de partid al PSD – Cătălin Vrabie – prin care susține că nu a deținut și nu deține o proprietate pe teritoriul României. Doar că, atât în declarația de avere depusă înainte de alegerile locale dar și parlamentare, dar și în cea existentă la acest moment pe site-ul Primăriei (foto) arată că deține, împreună cu soția, o casă de locuit de 169 de metri pătrați, construită în 2018 (foto) .

 

 

 

 

 

 

 

 

Cine este Aurel Șelaru

Fost angajat la Monitorul de Vrancea – ziarul de casă al PSD Vrancea și al lui Marian Oprișan, Șelaru a fost lider de sindicat în învățământ, profesor de sport dar și inspector adjunct la Inspectoratul  Școlar Județean Vrancea. S-a implicat activ în protestele organizate de PSD, a candidat pentru un post de deputat din partea PSD dar a rămas doar consilier local. În 2015, acesta a obținut o garsonieră ANL pe care a schimbat-o, ulterior, cu apartamentul pe care a solicitat să-l cumpere. Pe lângă casa de la Bordești, Șelaru mai deține o livadă și un teren agricol, în Chiojdeni, respectiv Bordești.

Ce spune legea

Contactată pentru un punct de vedere, Agenția Națională pentru Locuințe a remis un răspuns din care reiese, fără echivoc, că Șelaru nu are dreptul să achiziționeze apartamentul ANL, pentru că mai deține o locuință în proprietate.

Titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia – soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, cu excepţia cotelor-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii, dacă acestea nu depăşesc suprafaţa utilă de 37 m2, suprafaţă utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precizează Biroul de Presă al ANL.

Legislativul nu i-a votat proiectul, falsul rămâne

Consilierii locali PNL nu au votat proiectul pentru cumpărarea apartamentului de către Șelaru iar acesta s-a scandalizat. A amenințat că le va face sesizare colegilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, susținând că proiectul a fost respins doar pentru că face parte din PSD.

Ce spun consilierii, ce spune primarul

Liderul consilierilor PNL, Nicu Tănase, spune că Șelaru va trebui să-și dea demisia. „Pe lângă faptul că va trebui să suporte eventuale consecințe penale ale faptelor sale – mă refer la prezumtive fapte de fals și uz de fals – domnul Șelaru va trebui să demisioneze din Consiliul Local Focșani. Pentru că nu poți să te ocupi de legalitatea și imparțialitatea actelor supuse votului tău, pentru focșăneni, atât timp cât ai uzat de un fals pentru un beneficiu material”, a declarat Nicu Tănase.

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, spune că nu știa despre declarația dată în fals de Șelaru la dosarul de achiziție a apartamentului ANL. „Eu am îndeplinit o formalitate. Am inițiat proiectul de hotărâre în baza unor referate întocmite de consilierii și specialiștii din Comisia de specilitate. Responsabilitatea aparține exclusiv autorului declarațiilor”, a declarat Misăilă.

Ce spune Șelaru

Am încercat să-l contactăm pe Aurel Șelaru dar acesta ne-a răspuns doar pe Whatsapp, după nenumărate apeluri telefonice respinse, precizând doar că „solicitarea sa din Consiliul Local este veche și a fost respinsă de consilierii PNL”.

Ce spune legea penală

Potrivit articolului 326 din Noul Cod de Procedură Penală, declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

 

Articolul precedentComunicat Detaco: Oameni-cheie din conducerea Romprest sunt vinovați de „criza gunoaielor” din sectorul 1
Articolul următorULTIMA ORĂ Distribuia prin Focșani broșuri anti-vaccin până când a fost prins de polițiști