Lovitură de teatru într-unul dintre cele mai complexe dosare penale de contrabandă cu alcool și grup infracțional organizat din județul Vrancea și din România: după ce a fost acuzat că a produs ilegal, alături de alți inculpați, peste 1,4 milioane de litri de alcool, cu un prejudiciu estimat de peste 8 milioane de euro, omul de afaceri focșănean Liviu Jitea ar putea scăpa de acuzații. Tribunalul Vrancea a dispus, vineri, 26 noiembrie 2021, ca procurorii DIICOT să refacă rechizitoriul prin care omul de afaceri Liviu Jitea, alături de alți 18 inculpați, au fost trimiși în judecată în cursul anului 2013.

Totodată, instanța a dispus și eliminarea probelor obținute prin interceptări cu mijloace tehnice specifice, decizie care are la bază o excepţie de neconstituţionalitate, admisă de Curtea Constituțională a României, privind o prevedere din Codul de procedură penală, legată de folosirea interceptărilor în procesele penale. În urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii cu interceptări pe mandate de siguranță națională, decizie care a dinamitat mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor din România.

Admite cererile şi excepţiile formulate de inculpații Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel, Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Georgian Antoaneta Iuliana, Cristea Stoica, Bortoş Alexandru, Taranciuc Decebal Vasile, Datcu Lucian, Panciu Dănuţ, Guţan Marian, Irimia Marian Cătălin, Grăjdeanu Ionuţ Marianov, Antoniu Angi – Toni și S.C. Trust LF Trade S.R.L. Focşani şi în consecință dispune: a. refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați în sensul în care acesta urmează să cuprindă: a.1. descrierea şi data săvârșirii fiecărui act material reţinut în sarcina fiecăruia dintre inculpați şi pentru fiecare dintre infracțiunile în formă continuată pentru care a fost trimis în judecată”, se arată în încheierea finală de cameră preliminară din dosarul penal în care au fost formulate mai multe acuzații printre care, cele mai importante se referă la inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, instigare la deținerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal, instigare la evaziune fiscală, cu producerea unui prejudiciu mai mare de 500.000 euro, spălare de bani, furt comis prin deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale, respectiv furt cu consecințe deosebit de grave comis de mai multe persoane, pe timp de noapte și în concurs de infracțiuni. În dosarul penal care ajunsese pe rolul Tribunalului Galați, în primă fază s-a dispus o soluție de condamnare a omului de afaceri de 13 ani, care a fost contestată și astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, care a desființat soluția și a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare. Anul trecut, dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Galați care l-a declinat spre soluționare instanței de grad egal din Vrancea.

Istoricul dosarului

Au trecut circa 8 ani de la trimiterea în judecată a ”grupului” Liviu Jitea și, după o primă condamnare (nedefinitivă), judecătorii Tribunalului Vrancea au admis cererile și excepțiile formulate de inculpații din cauză și au returnat dosarul către procurorii DIICOT. ”Refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați. (…) Dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: c.1. mijloacele de probă obținute prin măsurile de supraveghere tehnică şi anume: înregistrările video, audio şi fotografiere şi planțele foto şi a proceselor-verbale întocmite pentru fiecare dintre aceste activități de supraveghere tehnică.”, se menționează în decizia magistraților vrânceni.

Liviu Jitea și alți 18 inculpați au fost acuzați de DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat și de cauzarea unui prejudiciu de milioane de euro. Acuzațiile vizau afacerile cu alcool. La un moment dat, inculpații au primit pedepse cu închisoarea, în prima instanță. Apoi, dosarul a cunoscut un drum sinuos și, cu invocarea mai multor proceduri, s-a ajuns, acum, la retrimiterea dosarului către DIICOT. Această decizie a instanței vine să confirme informațiile din spațiul public precum că se va ajunge la prescrierea faptelor și la soluții fără pedepse privative de libertate pentru inculpații din dosar.

Este unul dintre cele mai importante cazuri de contrabandă cu alcool din România și cel mai important din Vrancea, patria vinurilor contrafăcute. După 8 ani de proces, dosarul filierei lui Liviu Jitea a fost retrimis la DIICOT.

Articolul precedentLiviu Dragnea, dezvăluiri uluitoare: ”Din 2012, toți premierii au fost ghidonați de către Serviciile Secrete din România”
Articolul următor1 Decembrie 2021. Trustul Realitatea face SHOW! Maraton incendiar cu vedete de primă mână. Anamaria Prodan și Kamara, spectacol garantat