Primăria Focșani a lansat, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care se stabilesc noi tarife pentru închirierea locurilor de parcare din municipiu. Conform propunerii administrației locale, de la 1 ianuarie 2019, focșănenii vor plăti pentru un loc de parcare 170 de lei/an, fără TVA, cu 50 de lei mai mult decât tariful existent în prezent, adică o creștere de peste 40%. Este o creștere foarte mare, în condițiile în care în orașe mari din România oamenii plătesc 60, 70 sau 80 de lei/an un loc de parcare. Mai mulți bani vor plăti și focșănenii care au loc de parcare și pentru a doua mașină, respectiv 250 de lei/an, iar pentru a treia mașină tariful va fi de 350 de lei/an.

SC Parking SA Focșani propune tarife noi și pentru cei care staționează sau își parchează mașinile în locurile cu plată din municipiu. Astfel, pentru autovehiculele cu masa mai mică de 3,5 tone și lungime de până în 5 metri tariful de parcare va fi de 1,50 de lei pentru plată directă/autotaxare și 0,35 euro/oră la plata prin SMS, la care se adaugă TVA. Parcarea pentru o zi întreagă costă 12 lei la plata directă/autotaxare și 3 euro/zi, fără TVA, prin SMS. Abonamentul de parcare poate fi procurat pentru suma de 100 de lei/lună. La cererea agenților economici  care își desfășoară activitatea în Piața Moldovei din Focșani, va fi introdus și un abonament de 300 de lei/lună, cu TVA inclus, abonament valabil pentru un loc rezervat de parcare/aprovizionare în parcările cu plată din zona târgurilor și piețelor, în intervalul de funcționare de luni până vineri orele 8.00-21.00, iar sâmbăta și duminica ora 8.00-14.00. Aceștia vor putea închiria Parcarea P137, de 23 de locuri și Parcarea P138-43 de locuri, care se află pe strada Greva de la Grivița. Pentru parcările cu plată, tarifele ar urma să intre în vigoare imediat după aprobarea lor în Consiliul Local. Aceste propuneri au fost deja aprobate în consiliul de administrației al SC Parking și au avut la bază și un aspect de natură economică cu care se confruntă societatea: “nerealizarea veniturilor așa cum au fost prevăzute în Execuția bugetară la 30.06.2018”, după cum se arată în informarea aflată în dezbatere publică.

Statistica oficială ne indică faptul că, în Focșani, sunt 10.475 de locuri de parcare, din care 1.639 sunt parcări publice cu plată şi 8.836 parcări de reşedinţă, multe dintre ele însă neamenajate. Numărul autoturismelor din municipiu depăşeşte 50.000 conform unor estimări.

Articolul precedentNoi medalii pentru Claudia Prisecaru
Articolul următorULTIMA ORĂ Bătrân omorât de un șofer băut și fără permis, care a fugit de la locul accidentului