Administrația locală și partenerii au prezentat proiectul ”Servicii integrate pentru incluziune socială în comuna Vizantea-Livezi”. Este un proiect cu 3 componente, ce vizează 3 grupuri țintă: șomeri, elevi, bătrâni. Contractul de finanțare cu fonduri europene a fost semnat pe data de 2 aprilie a.c., în valoare de circa un milion de euro.
https://www.youtube.com/watch?v=QXYZ65pc9BE
Unul dintre proiecte are drept grup țintă 73 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Acestea vor urma cursuri de antreprenoriat și, la final, se pot finanța 14 idei de afaceri cu sume între 10.000 și 20.000 de euro nerambursabili, pentru persoanele care urmează cursurile respective. Beneficiarii vor primi tot sprijinul de care vor avea nevoie și vor fi monitorizate proiectele care au câștigat fondurile nerambursabile. Viitorii antreprenori care vor fi finanțați vor avea câteva obligații: să ofere 32 de locuri de muncă în total, care să fie menținute minimum 6 luni, să asigure funcționarea afacerii timp de minimum 12 luni. Un alt proiect este de tipul after-school. Elevii claselor V-VIII ai Școlii Generale Vizantea Răzășească, în număr de 95, vor rămâne la unitatea școlară după încheierea orelor de curs și vor beneficia de sprijin pentru realizarea temelor de a doua zi. De asemenea, vor beneficia de o masă caldă și vor participa la alte timpuri de activități. Patru cadre didactice se vor ocupa de elevi în cadrul acestor activități și se așteaptă îmbunătățirea rezultatelor școlare. Un alt domeniu finanțat prin acest proiect cu bani europeni este „Centrul social de zi și unitate de îngrijire la domiciliu”. Imobilul a fost ridicat deja, prin GAL ”Țara Vrancei”, urmând a fi dotat și dat în folosință. Toate persoanele în vârstă aflate într-o situație delicată vor fi luate în evidență și vor fi ajutate. Bătrânii vor beneficia de asistență psihologică, de ajutor la cumpărături, curățenie, îngrijire personală, spălat haine/lenjerii dar și alte servicii sociale. Tot pentru acest domeniu se vor achiziționa un microbuz cu 9 locuri și o mașină 4×4. Serviciile sociale vor fi oferite de personal specializat angajat special. Deja au fost angajați un psiholog și un asistent social. “Pe partea de șomeri, este vorba despre un grup țintă de aproximativ 73 de persoane care vor fi identificate de primărie și care vor urma un curs de antreprenoriat. În ceea ce privește educația, ne-am dorit să prindem în acest proiect partea de after school la clasele generale dorindu-ne să sprijinim elevii după ore, să aibă posibilitatea să-și facă temele și să aibă și alte activități extrașcolare. Nu în ultimul rând, partea socială care vizează îngrijirea bătrânilor. Vom identifica un grup țintă de cel puțin 30 de bătrâni care vor beneficia de sprijinul îngrijitorilor sociali la domiciliu care le vor oferi toate serviciile sociale de care ei au nevoie, fie că vorbim despre curățenie, procurarea de medicamente sau alimente, până la spălatul de haine și lenjerii.”, a concluzionat primarul comunei Vizantea-livezi, Dragoș Ciobotaru.
În cadrul acestui proiect, copiii și bătrânii vor primi câte 1.700 de lei anual, bani care vor putea fi cheltuiți pentru haine, încălțăminte sau rechizite în cazul elevilor. Totodată, în același proiect social, se vor încheia, în total, 7 contracte noi de muncă. Alți 5 angajați din cadrul Primăriei Vizantea-Livezi vor lucra în echipele de implementare a proiectului.
Articolul precedentLudovic Orban: Sunt categoric împotriva înțelegerii cu PSD, pe față, pe spate! Nu poți pune alături două partide antinomice, e o solutie catastrofală!
Articolul următorLudovic Orban: Coaliția TREBUIE refăcută! Este singura coaliție decentă, cea cu USR și UDMR, care să evite PSD