În urmă cu 42 de ani, pe 4 martie1977, la ora 21.22, în Vrancea s-a produs unul dintre cele mai puternice şi distrugătoare cutremure, de 7,2 grade Richter. Au murit 1570 de oameni, 113.000 de persoane au fost rănite, 32.900 locuinţe prăbuşite sau avariate și iar 35.000 familii au rămas fără adăpost.
La 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, vă prezint imagini-document referitoare la cel mai devastator cutremur din istoria recentă a României,imagini care nu au ajuns pînă acum la publicul larg. Prin Decretul Prezidenţial din 4 martie 1977, Nicolae Ceauşescu instituia starea de necesitate pe teritoriul Republicii Socialiste România. La articolul 10, acesta stipula că: „întreaga populaţie aptă de muncă este obligată să participe la toate acţiunile organizate pentru înlăturarea consecinţelor cutremurului“. Ziarul „Milcovul“ a lucrat pentru realizarea de afişe cu Decretul Prezidenţial,ele fiind afişate în tot oraşul Focşani în dimineața zilei de 5 martie.Aşadar,camera de luat vederi a surprins imagini imediat dupa seism şi documentează clădiri avariate din Municipiul Focşani ,dar şi mobilizarea spontană a focşănenilor din noaptea cutremurului.Solidaritatea unui oraş care ne arată că există viaţă după cutremur.Sursă © Constantin Balaci (arhiva personală de film)
Publicată de Constantin Balaci pe Vineri, 2 martie 2018
Vrancea a scăpat mai ieftin din seism, cu două persoane decedate, 23 fiind accidentate, iar alte 246 au primit asistenţă medicală de specialitate. „Au fost 59 de locuinţe prăbuşite total sau parţial. Amintim aici cele mai importante : Cofetăria Macul Roşu, Centrul de Librării, Cooperativa Prestarea, Magazinul Dunărea, Hotelul Vrâncioaia, Unitatea CEC din str Republicii etc. În timpul seismului, 613 familii au rămas fără adăpost, pagubele constatate s-au ridicat la 13.000.000 lei şi peste 5.000 de locuinţe particulare în întreg judeţul au fost avariate”, preciza, pentru presa locală, Florin Dîrdală, istoric la Arhivele Naţionale Vrancea.
sursa video: https://www.facebook.com/constantin.balaci