Societatea de termoficare din Focşani, ENET SA, aflată în subordinea Consiliului Local Municipal, a intrat în insolvenţă, la cererea Primăriei Focșani. Magistraţii Tribunalului Vrancea au admis solicitarea administraţiei locale, astfel că firma care se ocupă de fabricarea și distribuția agentului termic intră într un proces de reorganizare. Cererea Primăriei ca Enet Focşani să intre în insolvență a venit după ce societatea a acumulat datorii imense, istorice, la care s-au adăugat dobânzi și penalități. ”Aceste datorii istorice sunt foarte mari, este vorba despre circa 75 de milioane de lei din care debit curent 20 de milioane, diferența reprezintă dobânzi și penalități. Am vrut să încheiem odată pentru totdeauna această gaura neagră în care am tot investit, plătind datorii. Niciodată însă nu se plătea datoria curentă, ci doar creditele restante”, a explicat primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.  Instanța a numit un administrator judiciar provizoriu, care va trebui să supravegheze îndeaproape toate acțiunile societății. ENET rămâne, pentru moment, administratorul reţelei de termoficare, dar nu va mai putea face nimic fără aprobarea administratorului judiciar. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Urmează şi alte etape, cea mai importantă fiind reorganizarea societăţii, inclusiv vânzarea de active ale acesteia, dacă ele există.

Angajații nu și-au mai primit salariile din vară iar focșănenii au stat 3 săptămâni fără apă caldă

După trei săptămâni în care aproximativ 30 de mii de focșăneni s-au spălat la lighean, iar angajații nu și-au primit salariile de la sfârșitul lui august, din cauză că societatea furnizoare de gaz către ENET – ENGIE România a oprit furnizarea gazelor către societate, din cauza datoriilor istorice, situația a fost tranșată în instanță. Magistrații au admis cererea de ordonanță președințială, obligând ENGIE România să reia furnizarea gazelor naturale și să continue furnizarea acestora la parametrii tehnici contractați, până la sfârșitul sezonului rece 2019-2020, dar nu mai mult de 1 aprilie 2020. Iar hotărârea este executorie, cu termen de îndată.

La nivel de municipiu, ENET furnizează agent termic unui număr de aproape 12.000 de beneficiari finali, majoritatea apartamente (în care locuiesc aproximativ 30.000 de persoane), agenți economici, instituții de învățământ, instituții publice și de ocrotire socială, grădinițe, creșe, școli și licee, instituții publice, cabinete medicale, spitale, pentru toate acestea neexistând alte surse pentru asigurarea încălzirii în afară de SC ENET SA. De asemenea, pe lângă 60 de bătrâni din Căminul pentru persoane vârstnice, peste 18 mii de copii de până în 3 ani, preșcolari, școlari și elevi de liceu au fost afectați de lipsa agentului termic din unitățile lor școlare.

„(Instanța) Constată potrivit art.75 din Lege că de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului“, se arată în minuta publicată de judecători.La 30 iunie 2019, potrivit documentelor oficiale, ENET SA a înregistrat o datorie totală de 145.537.188 lei din care 97.277.193 lei, reprezentând 66,84% debite istorice.

Nici purtătorul de cuvânt și nici directorul societății nu au putut fi contactați pentru a exprima un punct de vedere.

Articolul precedentVIDEO Bărbatul accidentat dimineață, de un microbuz, a murit
Articolul următorFOTO Focșănenii au umor. Invitație la pescuit în balta formată pe șantierul din fața Școlii ”Duiliu Zamfirescu”