Centrul de Vaccinare de la Casa Armatei din Focșani este în centrul unui scandal, atât între autoritățile locale cât și între Ministerul Apărării și DSP Vrancea. În această dimineață, Centrul a fost închis pentru persoanele civile programate la vaccinare, care au fost redirecționate la Centrul de Vaccinare din comuna vrânceană Suraia. Această decizie, spune prefectul județului, Gheorghiță Berbece, a fost luată din cauză că Primăria Focșani a refuzat să preia în administrare cel mai mare centru de vaccinare din județ, pe motiv că nu există banii necesari pentru plata medicilor, a chiriei centrului etc., urmând ca la Casa Armatei să se vaccineze doar militarii. Pe de altă parte, presa centrală a dezvăluit că la Casa Armatei s-ar fi vaccinat rude ale militarilor, în mod preferențial, motiv pentru care instituția face obiectul unei verificări a Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Cum a început scandalul dintre DSP și Primăria Focșani

După mai multe întâlniri de lucru, Centrul de Vaccinare de la Casa Armatei din Focșani a rămas în administrarea MApN, deși trebuia preluat de municipalitate, aşa cum se întâmplă peste tot în ţară. DSP Vrancea a acuzat un refuz de neînţeles al autorităţii locale de la Focşani de a prelua cel mai mare centru de vaccinare din judeţul Vrancea, care a asigurat până în prezent imunizarea a mai bine de jumătate dintre persoanele care au fost vaccinate anti COVID-19 la nivel judeţean, adică aproape 11.000 de oameni. „În numeroase ocazii, primarul municipiului Focşani şi-a exprimat grija şi preocuparea faţă de locuitorii municipiului, dar inacţiunea sa în ceea ce priveşte preluarea Centrului de Vaccinare de la Casa Armatei, care este o structură perfect funcţională în acest moment şi care deserveşte cu prioritate locuitori ai municipiului Focşani, este de natură a-l contrazice. Din păcate, mai ales acum, în momente în care întreaga comunitate are atât de mare nevoie de serviciile medicale oferite de Centrul de Vaccinare de la Casa Armatei, refuzul primarului Cristi Valentin Misăilă de a-l prelua în administrare nu poate fi privit decât ca un refuz de a se preocupa de sănătatea locuitorilor municipiului pe care îl conduce, indiferent dacă este unul tacit sau explicit”, susțin oficialii DSP Vrancea.  Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, deși susţinea că ar vrea preluarea acestui centru, a acuzat Guvernul că a transferat întreaga responsabilitate a administrării centrelor de vaccinare şi a angajării personalului din centre în sarcina Primăriilor. Asta chiar dacă autorităţile locale au primit asigurări că vor primi ulterior banii cheltuiţi pe perioada derulării acesteia. „Casa Armatei din Focşani este un imobil aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (Brigada 8 ROT) şi nu poate fi preluat, total sau partial, în mod legal în administrarea Primăriei Municipiului Focşani decât în baza unei Hotărâri de Guvern. Mai mult decît atat, trebuie menţionat şi faptul că valorile facturilor lunare de utilităţi sunt foarte mari la Casa Armatei: 22.000 lei apă, 30.000 lei energie termică, iar cele cu energia electrică şi mai mari. Toate acestea sunt cheltuieli care vor trebui suportate de la bugetul local până la finanţarea venită de la Guvern, care, din experienţa centrelor de carantinare, întârzie foarte mult.”, a declarat, recent, primarul Cristi Misăilă.

 

Articolul precedentPROBLEME la platforma de programare pentru vaccinarea anti-Covid. Capitala și 18 județene, FĂRĂ locuri disponibile
Articolul următorPetreceri întrerupte de polițiști. Printre participanți s-au numărat și angajați MAI