După trei zile consecutive de scăderi ale cotațiilor internaționale ale petrolului, prețurile carburanților în benzinăriile din România au înregistrat o ușoară reducere. 

Cotațiile internaționale ale petrolului au scăzut miercuri pentru a treia zi, din cauza perspectivei ca dobânzile americane să rămână ridicate. Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 1%, retrăgându-se pentru a treia zi consecutiv, pe baza aşteptărilor că reducerile ratelor dobânzilor din SUA ar putea fi amânate din cauza inflaţiei persistente, care ar putea slăbi cererea de petrol, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 67 de cenţi, sau cu 0,81%, la 82,21 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 75 de cenţi, sau 0,95%, până la 77,91 dolari.

Ambele contracte de referinţă au scăzut cu aproximativ 1% marţi.

EvenimenteFactorii politici ai Fed au declarat marţi că banca centrală a Statelor Unite ar trebui să mai aştepte câteva luni pentru a se asigura că inflaţia este într-adevăr din nou pe drumul cel bun către ţinta de 2% a Fed, înainte de a reduce dobânzile.

Procesul-verbal de la reuniunea de politică monetară din 30 aprilie-1 mai a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă a Rezervei Federale a SUA, publicat miercuri, a indicat îngrijorarea factorilor de decizie cu privire la momentul în care ar trebui să reducă dobânzile.

Întâlnirea a urmat unei serii de date care au arătat că inflaţia a fost mai persistentă decât se aşteptau oficialii la începutul anului 2024. Fed vizează o rată a inflaţiei de 2%, iar toţi indicatorii au arătat că creşterile de preţuri au depăşit acest nivel.

Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile îndatorării, eliberând fonduri care ar putea stimula creşterea economică şi cererea de petrol.

Administraţia de Informaţii Energetice din SUA a declarat miercuri că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 1,8 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 17 mai. Acest lucru este comparat cu o reducere de 2,5 milioane de barili estimată de analişti într-un sondaj Reuters şi o creştere de 2,48 milioane de barili indicată de date ale grupului industrial American Petroleum Institute (API).

PREȚURI ROMÂNIA BENZINĂ, MOTORINĂ ȘI GPL – 23 MAI

Benzina Standard are un preț de pornire de 7,10 lei, iar cea mai scumpă benzină Standard ajunge la 7,30 lei, în timp ce motorina Standard cea mai ieftină costă 7,12 lei. Cea mai scumpă motorină Standard ajunge să coste 7,25 lei. 

Cel mai ieftin litru de benzină Superioară este 7,66 lei, iar cea mai scumpă ajunge la 8 lei. De asemenea, cel mai mic preț la litrul de motorină Superioară costă 7,52 lei, în timp ce cel mai mare preț se oprește la 7,81 lei.

Cel mai ieftin litru de GPL se găsește la 3,27 de lei, iar cel mai scump ajunge la 3,56. 

Articolul precedentTarom, gaură în buget. A primit un ajutor de 100 de milioane de euro
Articolul următorPoeta Ana Blandiana, recompensată cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură