Sărbătoarea din 9 august 2023 din calendarul ortodox: Sfântul Apostol Matia.

Pe data de 9 august 2023, creștinii ortodocși îl vor sărbători pe Sfântul Apostol Matia, cel care a fost ales prin tragere la sorți să facă parte din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, în locul lui Iuda Iscarioteanul, care l-a trădat pe Mântuitor. Sfântul Apostol Matia este considerat un martor ocular al minunilor și învățăturilor lui Hristos, precum și un propovăduitor al Evangheliei în mai multe țări. El a fost ucis cu pietre pentru credința sa în Iisus, devenind astfel un model de curaj și de dragoste pentru Dumnezeu.

În acest articol, îți vom prezenta mai multe informații despre viața și faptele Sfântului Apostol Matia, despre semnificația și tradițiile sărbătorii din 9 august 2023, precum și despre rugăciunea pe care o poți rosti pentru a cere ajutorul și mijlocirea acestui sfânt.

 Cine a fost Sfântul Apostol Matia?

Sfântul Apostol Matia s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. El a fost unul dintre cei șaptezeci de ucenici ai lui Iisus Hristos, care au fost trimiși să predice Evanghelia înaintea Domnului. El a fost martor la toate evenimentele importante din viața lui Iisus, de la botezul său în Iordan, până la învierea și înălțarea sa la cer.

După moartea lui Iisus, apostolii au rămas doar unsprezece, deoarece Iuda Iscarioteanul s-a sinucis după ce l-a vândut pe Mântuitor. Pentru a completa numărul celor doisprezece apostoli, care simbolizează cele douăsprezece seminții ale lui Israel, apostolii au decis să aleagă pe cineva dintre cei șaptezeci de ucenici, care să îndeplinească două condiții: să fi fost cu ei încă de la botezul lui Iisus și să fi fost martor la învierea sa.

Astfel, au fost propuși doi candidați: Iosif Barsaba și Matia. Apostolii s-au rugat lui Dumnezeu să le arate pe cine să aleagă, apoi au tras la sorți. Sorții au căzut asupra lui Matia, care a fost primit cu bucurie în rândul celor doisprezece apostoli.

Sfântul Apostol Matia a primit Duhul Sfânt de Rusalii, împreună cu ceilalți apostoli, și a început să propovăduiască Evanghelia în diferite locuri. Se spune că el a predicat mai întâi în Iudeea, apoi în Macedonia și Etiopia. În Etiopia, el a întâlnit oameni care se închinau soarelui și lunii și le-a arătat că acestea sunt doar niște făpturi create de Dumnezeu, nu dumnezei. El le-a vorbit despre Dumnezeu cel adevărat și unic, despre Fiul său Iisus Hristos și despre mântuirea sufletelor.

Mulți dintre etiopieni au crezut în cuvintele lui Matia și s-au botezat. Dar preoții păgâni s-au mâniat pe el și l-au acuzat pe nedrept că face vrăji și că tulbură poporul. Ei l-au prins pe Matia și l-au dus în fața regelui, care l-a condamnat la moarte. Sfântul Apostol Matia a fost bătut cu pietre și apoi i s-a tăiat capul cu o secure, în jurul anului 63 d.Hr.

Moaștele Sfântului Apostol Matia au fost păstrate cu cinste în Etiopia, apoi au fost mutate în Ierusalim, în biserica Sfintei Sofia. Mai târziu, ele au fost duse la Roma, în biserica Sfânta Maria Majoră, unde se află și astăzi. Sfântul Apostol Matia este considerat ocrotitorul celor care suferă de boli de ficat, de alcoolism sau de depresie.

Ce semnificație are sărbătoarea din 9 august 2023?

Sărbătoarea din 9 august 2023 este o zi de cinstire a Sfântului Apostol Matia, care a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și un martir pentru credința sa. Această zi este o ocazie de a ne aminti de viața și faptele acestui sfânt, de a ne inspira din exemplul său de curaj și de dragoste pentru Dumnezeu și de a-i cere ajutorul și mijlocirea pentru nevoile noastre.

Sărbătoarea din 9 august 2023 este și o zi de post, deoarece face parte din Postul Adormirii Maicii Domnului, care începe pe 1 august și se termină pe 14 august. Acest post este un timp de pregătire duhovnicească pentru a celebra adormirea și înălțarea la cer a Maicii Domnului, care este numită și „Paștile verii”. În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin de la mâncarea de origine animală (carne, ouă, lactate), de la alcool și de la plăceri trupești. Ei se roagă mai mult, citesc din Scriptură și din viețile sfinților, fac milostenie și merg la biserică.

Sărbătoarea din 9 august 2023 este o zi în care Biserica Ortodoxă își exprimă recunoștința față de Sfântul Apostol Matia, care a fost un slujitor credincios al lui Hristos și un propovăduitor al Evangheliei. El a fost unul dintre cei care au primit Duhul Sfânt de Rusalii și au răspândit lumina credinței în lume. El a fost unul dintre cei care au pătimit pentru Hristos și au dobândit cununa muceniciei. El este unul dintre cei care mijlocesc pentru noi înaintea lui Dumnezeu și ne ajută în necazuri.

 Ce rugăciune poți rosti pentru Sfântul Apostol Matia?

Dacă vrei să te rogi pentru Sfântul Apostol Matia, poți folosi următoarea rugăciune:

Sfinte Apostole Matia, care ai fost ales prin tragere la sorți să fii numărul celor doisprezece apostoli ai lui Hristos, te rugăm să ne asculți rugăciunea noastră. Tu ai fost martor al minunilor și învățăturilor lui Hristos, ai primit Duhul Sfânt de Rusalii și ai propovăduit Evanghelia în multe locuri. Tu ai suferit moarte martirică pentru credința ta în Hristos și ai intrat în bucuria cerească.

Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii, să ne ierte greșelile noastre și să ne dăruiască harul său. Roagă-te pentru pacea lumii, pentru unitatea Bisericii, pentru sănătatea trupului și sufletului. Roagă-te pentru cei care suferă de boli de ficat, de alcoolism sau de depresie, să le dai alinare și vindecare. Roagă-te pentru cei care au nevoie de ajutorul și ocrotirea ta, să le acorzi sprijin și îndrumare.

Sfinte Apostole Matia, fii pentru noi un prieten și un mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. Învață-ne să fim credincioși lui Hristos, să îl urmăm pe calea Evangheliei și să îl mărturisim în fața lumii. Ajută-ne să fim curajoși și iubitori, să nu ne temem de suferință și de moarte, ci să ne bucurăm de viața veșnică. Amin.

Ce tradiții se respectă de sărbătoarea din 9 august 2023?

Sărbătoarea din 9 august 2023 este o zi în care creștinii ortodocși își manifestă respectul și dragostea față de Sfântul Apostol Matia, prin participarea la slujba liturgică, prin aprinderea de lumânări, prin oferirea de pomeni și prin urarea de bine celor care poartă numele sfântului.

În unele zone din România, există și alte tradiții populare legate de această sărbătoare, cum ar fi:

– În Bucovina, se spune că este bine să se consume prune uscate sau prune afumate pe 9 august, pentru a avea un an bogat și sănătos.
– În Moldova, se spune că este bine să se facă focuri pe dealuri sau pe câmpii pe 9 august, pentru a alunga spiritele rele și a aduce belșug și fericire.
– În Transilvania, se spune că este bine să se culeagă plante medicinale pe 9 august, pentru a le folosi în tratarea bolilor de ficat sau de stomac.
– În Muntenia, se spune că este bine să se facă baie în râu sau în lac pe 9 august, pentru a avea un ten frumos și o piele curată.

Aceste tradiții sunt expresia credinței și a culturii populare românești, care îmbină elemente creștine cu elemente precreștine. Ele nu trebuie să fie considerate superstiții sau magie, ci modalități de a celebra natura și viața.

Articolul precedentGrindeanu vrea să vadă căile ferate din elicopter – Bătaie de joc la adresa românilor care stau în coloană pe Valea Prahovei
Articolul următorVremea 9 august: Prognoza meteo pentru București și alte orașe din România