Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a decis să suspende toate concursurile pentru ocuparea unor posturi de conducere și de execuție din instituțiile prefectului și din celelalte structuri ale MAI. În ultimele săptămâni se anunțase organizarea de concursuri pentru ocuparea unor posturi importante în diverse structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Noul ministru și-a propus, însă, să verifice și să analizeze oportunitatea organizării acestor concursuri, mai ales că fuseseră anunțate într-o perioadă tulbure, în prag de schimbări politice și guvernamentale. Nu este primul ministru care ia o astfel de decizie. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, hotărâse în urmă cu puțin timp suspendarea procesului de organizare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții importante, în minister, în centrala ANAF și în administrațiile financiare regionale și județene. Potrivit unor surse, ministrul Marcel Vela intenționează să elimine (sau măcar să diminueze) fenomenul prieteniilor, nepotismelor și cumetriilor din structurile MAI.

Ce aranjamente deranjează noul ministru

Ordinul ministrului Vela are urmări și în Vrancea. De exemplu, se suspendă concursul pentru ocuparea postului de șef al Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea. Pentru a ocupa acest post se înscrisese la concurs comisarul Ionel Lal, împuternicit la conducerea serviciului. Acesta se bucură de susținerea șefilor IPJ Vrancea, având o relație specială cu adjunctul inspectorului șef: comisarul șef Vasile Marin este cumătrul comisarului Ionel Lal (i-a botezat copilul).

Vasile Marin

Pe ultima sută de metri, în 10.12.2019, IPJ Vrancea a anunțat că organizează concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu Ordine Publică. La concurs, cum era de așteptat, s-a înscris doar comisarul Ionel Lal, cumătrul comisarului șef Vasile Marin, adjunctul pe siguranță publică. Deși actualul ministru a declarat că nu tolerează nepotisme, cumetrii, ele continuă să aibă loc sub nasul tuturor, în IPJ Vrancea. „Cumetreala” din IPJ Vrancea are rădăcini vechi – fostul șef al IPJ Vrancea – Viorel Șerbănoiu – Fătu, actualul șef al IPJ Vrancea – Remus Nica – Cornel Vizitiu ori Vasile Marin – Ionel Lal. Din păcate, vorbim de o miză nebănuită, din care s-au „hrănit” mulți: în cadrul Serviciului Ordine Publică funcționează Biroul Silvic și Biroul de Pază, controlat anterior de Vasile Marin care, acum, își urmărește scopul de a-și asigura un succesor „pe măsură”, nimeni altcineva decât comisarul Ionel Lal. Ce nu știe, încă, noul ministru este că pentru agent de pază trebuie să susții un test psihologic, zonă controlată foarte bine de Vasile Marin, testările fiind asigurate de soția acestuia, care are un cabinet psihologic în Focșani. Marin mai controlează și o parte din traseul interjudețean de persoane, prin firma socrului său, iar părinții săi dețin mai multe camioane, actualmente închiriate la Premium Porc.

Articolul precedentGuvernul Orban ar putea numi în curând un nou prefect la Vrancea
Articolul următorCozmin Gușă: „Sper ca atitudinea în PSD să fie: identificarea obraznicilor, punerea la colț, apoi un proces de analiză a fiecăruia”