Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, și soția sa, director al DGASPC Vrancea, s-au ales cu plângeri penale pentru abuzuri în funcție. Edilul Odobeștiului a fost reclamat la Parchetul Vrancea dar și la DNA de către patronul SC Izoterm Construct SRL – o firmă care a executat și execută multe lucrări în Odobești și în județ. Acțiunea penală a companiei reclamă infracțiunea de abuz în serviciu, solicitând, totodată, obligarea UAT Odobești la plata unui prejudiciu. Potrivit lui Marian Bontaș, patronul de la SC Izoterm Construct SRL, pentru lucrările finalizate în toamna anului trecut, derulate prin PNDL, Ministerul Dezvoltării ar fi avizat, în noiembrie 2020, decontarea facturii în valoare de peste 243.000 lei. Însă banii nu au mai ajuns în contul companiei executante.

Primarul orașului Odobești și 3 funcționari din primărie s-au ales cu plângere penală din partea unei firme de construcții. Această firmă execută mai multe lucrări pe raza orașului Odobești, pe baza unor contracte semnate cu administrația locală. Plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea face referire la presupuse abuzuri săvârșite de autoritatea locală în privința gestionării fondurilor publice. ”Fără nicio justificare, fără niciun argument, UAT Odobești a refuzat efectuarea plății, păstrând în mod nelegal aceste fonduri alocate de minister în conturile UAT Odobești”, se arată în plângerea penală a companiei. Mai mult, banii au fost returnați Ministerului Dezvoltării. Pe lângă cererea de achitare a drepturilor contractuale, compania a calculat dobânzi și penalități de aproape 24.000 de lei până pe 1 februarie a.c., dată la care a fost depusă plângerea la Parchet. ”Astfel, față de gravele încălcări săvârșite de funcționarii din cadrul UAT Odobești, față de modul nelegal de gestionare a fondurilor publice, față de împovărarea bugetului UAT Odobești cu obligații suplimentare constând în dobânzi, majorări de întârziere, penalități la plată prin refuzul nejustificat de a achita la termen contravaloarea facturii fiscale acceptată la plată și care, în mod corect a fost înregistrată în evidențele UAT Odobești în vederea achitării, vă solicităm să dispuneți efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, urmând a ne constitui parte civilă.”, se menționează în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Pe lângă plângerea penală, compania a depus sesizări la Corpul de Control al Prim-Ministrului și la Camera de Conturi Vrancea.

De cealaltă parte, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, citat de Vrancea 24.ro, susține că nu i s-a adus la cunoștință o plângere penală în acest sens. Primarul spune că atât el cât și funcționarii Primăriei nu au făcut altceva decât să respecte legea. ”Cu toate societățile care prestează servicii în orașul nostru avem același tratament, respectăm procedurile și standardele de calitate. Cu firma Izoterm avem un litigiu pentru că nu și-a respectat obligațiile contractuale, se află în întârziere și nu a efectuat lucrările la calitatea solicitată. Aparatul de specialitate al Primăriei a respectat procedurile legale ad-litteram. Este vorba de bani publici, iar firma respectivă trebuie să execute lucrările conform condițiilor de calitate, conformitate și eligibilitate ale tuturor documentelor. Banii au venit de la minister, dar, pentru că nu au fost toate în regulă, au fost trimiși înapoi, conform legii. Nu am cunoștință de existența unei plângeri penale, dar este dreptul fiecăruia să facă ce vrea.”, a declarat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, citat de Vrancea24.

Scandalul se amplifică, mai ales că, într-un răspuns oficial al Curții de Conturi către societatea reclamantă, insituția arată că un contract încheiat între Primărie și firma de construcții are putere de lege și că societatea se poate îndrepta cu un titlu executoriu împotriva primăriei pentru a recupera suma restantă. De asemenea, nu se știu motivele pentru care primarul a ales să declare război firmei care, cu care, de altfel, a avut, timp de mulți ani, o relație foarte bună.

Daniela Nicolaș, acuzată că a întocmit documente în fals

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a fost depusă o plângere penală și împotriva directorului general al DGASPC Vrancea ( Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului), Daniela Nicolaș, și a altor 5 angajați cu diverse funcții și responsabilități (membri ai comisiei de cercetare disciplinară din cadrul DGASPC). Acuzațiile care li se aduc acestora sunt de fals intelectual si uz de fals, fapte prevăzute de art.321, alin.1 si art.323 din Codul Penal. Potrivit celor semnalate în plângerea penală, comisia de cercetare disciplinară și-a desfășurat activitatea, până acum, fără a avea un Regulament și o Procedură. Cu ocazia unei cercetări disciplinare, membrii comisiei, împreună cu directorul, sunt acuzați că au întocmit documente în fals, înregistrându-le cu numere fictive. Atât Regulamentul cât și Procedura comisiei de cercetare disciplinară au numere de înregistrare din luna mai 2003, deși DGASPC Vrancea a fost înființată printr-o hotărâre a Consiliului Județean Vrancea din decembrie 2004. În baza acestor documente, mai mulți angajați au fost sancționați de comisia de disciplină. Potrivit celor menționate în plângerea penală, angajații respectivi au fost sancționați pe baza unor documente – Regulament și Procedură – întocmite și înregistrate anterior înființării instituției. Ulterior, plângerea penală a fost completată și cu o acuzație de abuz în serviciu la adresa directorului general al DGASPC Vrancea, Daniela Nicolaș.

Într-un răspuns oficial, directorul DGASPC Vrancea spune că nu are cunoștință de vreo plângere penală. ”Directorul general nu comentează plângerea penală, nu are cunoștință despre ea și, având în vedere că dreptul de petiționare este un drept constituțional al oricărui cetățean, opinează că instituțiile abilitate își vor îndeplini corespunzător prerogativele legale, urmând să ia act dacă plângerea formulată este una abuzivă sau nu.”, se menționează în răspunsul instituției. Cât privește datele de înregistrare a unor documente interne (luna mai 2003, deși DGASPC funcționează de la 1 ianuarie 2005), reprezentanții DGASPC spun că ”documentele invocate sunt emise în anul 2013, în momentul de față existând la nivelul instituției o cercetare internă care să stabilească dacă la momentul emiterii acestor documente a survenit o eventuală eroare materială a însemnărilor serviciului de registratură. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea a fost înființată la data de 1 ianuarie 2005 sub titulatura amintită, în anul 2003 categoric nu putea exista o ștampilă a unei instituții inexistente.”, se arată în răspunsul DGASPC Vrancea.

Articolul precedentMiron Mitrea, despre protestele anti-restricții din ultima perioadă și „dirijorii” din spatele lor: „Și-au făcut mâna pentru ceea ce urmează. Se pregătește căderea Guvernului Cîțu”
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 181. Timișorean, la un pas să sape tot satul în două secunde