Deciziile oficialilor Ministerului Educației Naționale, luate sub presiune și în urma unor interese, bulversează învățământul din Adjud. În cursul zilei de ieri, cadrele didactice de la Colegiul Național ”Emil Botta” au protestat față de micșorarea numărului de clase (de la 7 la 6). Tot ieri, după discuțiile de la sediul Inspectoratului Școlar Județean, rămăsese planul de școlarizare la clasele teoretice, în Adjud (adică la Colegiul Botta), la 6. Apoi, după niște ”telefoane”, un reprezentant al Ministerului Educației Naționale a dat undă verde la organizarea a 7 clase și în anul școlar următor. Această decizie va lovi drastic în colectivul profesoral de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Balș”. În această situație, ținând cont de numărul tot mai mic de elevi din bazinul municipiului Adjud, inclusiv din sudul județului Bacău, Colegiul Balș va putea organiza, eventual, 4 clase în septembrie, în loc de 6, așa cum se stabilise inițial. Acest lucru va duce la restrângeri de activitate și la plecarea unor cadre didactice din unitate, din cauza numărului mic de elevi. De menționat că, la Colegiul Botta, în cazul micșorării de la 7 la 6 a numărului de clase, nu se produceau restrângeri de activitate ci doar de ore, majoritatea profesorilor având ore peste norma didactică.

„Considerăm că împărțirea claselor 6-6 între cele două licee din Adjud ar fi fost una corectă, logică și realistă. Toți agenții economici din Adjud se plâng de lipsa forței de muncă, de lipsa oamenilor calificați într-o meserie. Nu există elevi suficienți în zona municipiului Adjud pentru 8 clase teoretice și 6-7 clase tehnologice. Noi am cerut factorilor de decizie o împărțire echitabilă a claselor pe licee, pe baza cifrelor reale de școlarizare, pe necesitățile societății. Modificarea planului de școlarizare în favoarea Colegiului Național Emil Botta va avea drept consecință nerealizarea claselor de învățământ profesional, deoarece planul de școlarizare este supradimensionat cu două clase, lucru care va veni în contradicție tocmai cu ceea ce afirmă Ministerul Educației Naționale, că va revigora învățământul profesional și tehnic prin creșterea numărului de clase pe această filieră. Se pare că acest lucru se va realiza doar pe hârtie, nu și în realitate. În numele colectivului de cadre didactice al Colegiului Gheorghe Balș Adjud, Director prof. Valentin-Marian MITROFAN”, au anunțat cadrele didactice.

 

Astăzi a avut loc o ședință a cadrelor didactice de la Colegiul Balș, stabilindu-se modul în care vor acționa pentru clarificarea situației.

 

Articolul precedentDirector nou la Direcția Agricolă Vrancea
Articolul următorTicu Costandache, instalat oficial în funcția de prefect