Autoritățile sanitar veterinare din Vrancea, cu ajutorul polițiștilor și jandarmilor, au desfășurat mai multe acțiuni de control în ceea ce privește transportul porcilor pe teritoriul județului. În urma acestor verificări, s-au descoperit nereguli și animale fără documente legale. Un astfel de caz este în comuna Homocea, acolo unde un localnic creștea și transporta porci fără să dețină toate actele necesare. Acțiunea de control s-a desfășurat în cooperare cu mai multe instituții din Vrancea, Covasna, Bihor și Mureș. ”În data de 25.01.2019, pentru eficientizarea controalelor în trafic si reacție rapidă, D.S.V.S.A. Covasna a anunțat telefonic A.N.S.V.S.A., D.S.V.S.A. Vrancea, D.S.V.S.A. Bihor, D.S.V.S.A. Mureș în vederea monitorizării și dispunerea de măsuri sanitare veterinare cu cei 38 de porci aparținând numitului M.P. din localitatea Homocea, județul Vrancea, identificat în localitatea Lungu, județul Covasna, pentru care nu a putut prezenta nici un act sanitar veterinar însoțire animale vii și nici autorizație sanitară veterinară de transport animale vii a mașinii și nici dovada efectuării dezinfecției mijlocului de transport. D.S.V.S.A Covasna a întocmit actul de confiscare sanitar veterinar pentru cei 38 de porci și a dispus eutanasierea acestora sub supraveghere sanitară veterinară. M.P. din localitatea Homocea a fost sancționat contravențional cu amendă de 7200 lei. Au fost recoltate probe de sânge și seturi de organe. În data de 26.01.2019, o echipă formată din reprezentanți ai D.S.V.S.A. Vrancea si I.P.J. Vrancea, s-a deplasat la M.P. din localitatea Homocea, unde au fost identificați un număr de 25 porci, cu vârste și greutăți diferite, dintre care doar unul era crotaliat. Menționăm că, din totalul de 25 purcei, M.P. declară că 10 purcei au fost cumpărați de pe raza județului Bihor, astfel M.P. a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 2700 lei în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005 pentru cumpărarea de animale vii fără documente sanitare veterinare și deținerea în exploatație de animale neidentificate, de asemenea se vor lua măsuri și cu persoanele ce se fac vinovate. Suplimentar, exploatația a fost pusă sub restricție sanitară veterinară temporară, iar porcii sunt examinați zilnic. În data de 28.01.2019 au fost prelevate 19 probe de sânge în vederea examinării pentru Pesta Porcină Africană iar rezultatul a fost negativ.”, se menționează într-un comunicat al DSVSA Vrancea.

Autoritățile sanitar veterinare județene atrag atenția că este interzisă vânzarea sau cumpărarea porcilor, atât în zona de protecție cât și în zona de supraveghere a focarelor de pestă porcină africană. Porcii trebuie să fie crotaliați în exploatație, iar activitatea din târgurile de animale vii este suspendată temporar. Orice îmbolnăvire sau mortalitate se anunță imediat la medicul veterinar din comună sau la DSVSA Vrancea.

Articolul precedentPrimarul Focșaniului, Cristi Misăilă (PSD), amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării cu 2000 de lei
Articolul următorDupă ce a tăiat corcodușii din Focșani, Misăilă plantează „corcoduși bioenergetici”, în Bahne