Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au desfăşurat acţiuni de combatere a principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie pe drumurile de mare tranzit/ Sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, astfel de acţiuni s-au desfăşurat simultan şi coordonat în Buzău, Prahova, Bacău şi Vrancea.

În weekendul 18 – 20 august a.c., polițiștii rutieri au acționat în vederea reducerii accidentelor rutiere cauzate de nerespectarea limitei de viteză și conducerea vehiculului sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

În ziua de 20 august a.c., în intervalul orar 17.00 – 20.00, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Buzău, împreună cu luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale şi poliţişti de la ordine publică au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea accidentelor ce s-ar putea produce pe fondul vitezei excesive și a depășirilor neregulamentare pe drumurile național europene, drumuri de mare tranzit. 

Acţiunile s-au derulat sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind organizate şi desfăşurate astfel de acţiuni s simultan şi coordonat în Buzău, Prahova, Bacău şi Vrancea.

Totodată, traficul a fost monitorizat și de la înălțime, cu ajutorul elicopterului  aparținând Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 76 de sancțiuni contravenționale, dintre care 61 pentru viteză și au fost reținute 37 de permise de conducere pentru depășirea limitei de viteză.

Cea mai mare viteză  – 190 km/h a fost înregistrată de aparatul radar în cazul unui conducător auto de 41 de ani, din județul Alba, depistat la volanul autoturismului pe DN2E85, în afara localităţii Racovițeni.

Cea mai mare viteză în localitate – 131 km/h a fost înregistrată de aparatul radar în cazul unui şofer de 42 de ani, din județul Bacău, depistat la volanul autoturismului pe DN2E85, în localitatea Limpeziș.

În total, în weekend, au fost aplicate 395 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute 85 de şoferi au rămas pietoni pentru următoarea perioadă, fiind nevoiţi să predea permisele în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale este de aproximativ 193.000 de lei.

Polițiștii rutieri au aplicat 266 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză și au reținut 70 de permise de conducere pentru această abatere.

Alte 15 permise de conducere au mai fost reținute pentru depășirea neregulamentară, nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, circulația pe sensul opus de mers, neacordarea priorității de trecere și neprezentarea în termen de 24 de ore la sediul poliției în urma unui accident rutier soldat doar cu pagube materiale.

Alte 47 de sancțiuni au fost aplicate pentru neportul centurii de siguranță și 64 pentru alte abateri.

Poliţiştii au demarat cercetări în 11 dosare penale, ca urmare a constatării de abateri grave la regimul circulaţiei.

Dosarele penale au fost întocmite pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, fiind vorba despre concentraţii între valorile de 0,51 mg/l şi 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducere fără a deţine permis de conducere, conducere având exercitarea dreptului de a conduce suspendată, furt în scop de folosinţă și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere unei persoane despre care ştie că nu posedă un astfel de document.

Cea mai mare valoare  indicată de aparatul etilotest – 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui şofer de 46 de ani, din Brădeanu, care a a fost depistat conducând autoturismul pe Dj 203D, în localitatea de domiciliu, deşi consumase băuturi alcoolice.

Alt dosar penal a fost întocmit de poliţişti unei femei în vârstă de 35 de ani, tot din Brădeanu, care a fost depistată în timp ce conducea un autoturism, cu totate că, din verificările efectuate în bazele de date s-a stabilit faptul că „șoferița” nu deține permis de conducere. În autoturism a fost depistat și proprietarul vehiculului, un bărbat în vârstă de 41 de ani, din aceeași localitate.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere şi încredințarea unui vehicul unei persoane care nu deține permis de conducere.

Poliţiştii buzoieni reamintesc şoferilor că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe drumurile naţionale europene este de 100 km/h. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent,  între 1.305 şi 2.900 de lei).

De asemenea, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile, fără a mai beneficia de dovada cu drept de circulație pentru 15 zile.

ImagineImagine

Articolul precedentGrevă de avertisment a sindicaliștilor din Administrația Fiscală și protest în fața Ministerului Finanțelor
Articolul următorCodul portocaliu de caniculă a fost prelungit