Primarul orașului vrâncean Mărășești, Valerică Chitic, a fost condamnat definitiv, la  1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu amânarea pedepsei pentru doi ani. Inițial, Chitic fusese condamnat la aceeași pedeapsă cu suspendare de Judecătoria Panciu. Sentința magistraților pănceni l-ar fi lăsat fără mandat pe primarul din Mărășești, dar în urma deciziei de la Galați, el își păstrează mandatul.

Pe 18 iulie 2019, conform soluției primei instanțe, dispusă la Judecătoria Panciu Valerică Chitic, primarul social-democrat de la Mărășești, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare, cu suspendarea aplicării pedepsei, pentru conflict de interese. Totodată, prin soluția primei instanțe lui Valerică Chitic i s-a interzis dreptul de a fi ales și ar  fi fost revocat din funcție dacă sentința din recurs ar fi rămas definitivă. În tot acest timp, de doi ani de amânare a pedepsei, Chitic nu trebuie să mai comită nici o infracțiune.

În recurs, judecătorii  Curții de Apel Galați au modificat  cadrul legal al condamnării lui Chitic, din Codul penal vechi în Codul penal nou. Conform acestei modificări  pedeapsa de un an și jumătate nu mai este cu suspendare, ci cu amânarea executării pedepsei. Soluția dată de judecătorii Curții de Apel Galați:

Admite apelul declarat de inculpatul Chitic Valerică Dorel. Desfiinţează în parte sentinţa penală a Judecătoriei Panciu şi, în rejudecare: Înlătură dispoziţiile privind soluţionarea laturii penale a cauzei. Schimbă încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului Chitic Valerică Dorel din infracţiunea prev. de art. 253 ind.1 alin.1 Cod penal din anul 1969 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal din anul 1969 şi art. 5 Cod penal, în infracţiunea prev. de art. 301 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 5 Cod penal. Stabileşte în sarcina inculpatului Chitic Valerică Dorel pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare …aplică inculpatului Chitic Valerică Dorel pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani. …aplică inculpatului Chitic Valerică Dorel pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat – n.r.) a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară. …dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Chitic Valerică Dorel, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.(…..)

…Dispune ca pe durata termenului de supraveghere inculpatul sa se supună următoarelor masuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. …pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Mărăşeşti, jud. Vrancea sau a Şcolii Generale Pufeşti, jud. Vrancea pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probațiune Vrancea. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, se arată în sentința pronunțată marți 19 noiembrie 2019 de către judecătorii  Curții de Apel Galați

 

Articolul precedentJandarmii vrânceni au un coleg nou: câinele Athos
Articolul următorInformare METEO: vremea se schimbă radical: alertă de ploi și NINSORI