Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea l-a desemnat pe plutonierul adjutant Dorel Marinică Ocheană drept ”Pompierul lunii septembrie”. Plutonierul Ocheană este unul dintre cei mai experimentați vrânceni în neutralizarea muniției. El este militar din anul 1991, când s-a angajat radiotelegrafist la Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă Vrancea. Din anul 2005 este subofiţer, iar din anul 2006 face parte din echipa pirotehnică a ISU Vrancea.

Datorită experienţei dobândite în decursul acestor ani, a putut finaliza cu succes misiunea din 17 septembrie a.c., cea care i-a şi adus distincţia de „Pompierul lunii”. În dimineaţa acelei zile a fost primită o solicitare prin 112, pentru a se interveni în localitatea Câmpuri, deoarece o echipă de detectoriști a descoperit câteva grenade îngropate în pământ. Până la urmă, după 8 ore de căutări, Dorel Ocheană și un tânăr ofițer ISU au scos la suprafață 1.087 grenade ofensive, model german, rămase din primul război mondial. Cele peste 1000 de grenade au fost transportate pe jos, din pădure până la autovehicule. Acest lucru a mărit gradul de dificultate al intervenţiei şi i-a expus pe pirotehnicieni la un risc maxim. Însă misiunea s-a încheiat cu succes.

Cu nostalgie, plutonierul adjutant Ocheană Dorel își amintește de prima intervenție și de cele care au urmat. ”Era tot într-o zi de toamnă, ne-am dus la Slobozia Bradului şi am asanat un proiectil exploziv calibru 152 mm. Nu a fost cine ştie ce, dar o ţin minte. Apoi au urmat altele, cred că am sute de misiuni la activ, dar îmi vin în minte acum doar cele importante, cum ar fi cea din octombrie 2015, de la Haret, când am asanat douăsprezece bombe de aviaţie de 50 kg sau cea din aprilie 2018 de la marginea Focşaniului, când am asanat şase bombe de aviaţie. Anul trecut, în urma decopertării unui teren pentru a construi o hală, un cetățean a descoperit, făcând săpături cu un excavator, o bombă de 500 kg. A alertat forțele de intervenție specializate iar prin urmare, noi ne-am deplasat la locul indicat. În urma cercetării terenului cu detectorul de metale, eu am fost cel care a descoperit alte cinci bombe de același calibru. Având în vedere că bombele nu puteau fi transportate până la poligonul special amenajat, autoritățile locale și județene au luat măsurile necesare pentru a executa misiunea de distrugere a acestora într-un loc mai apropiat, dar care să nu expună populația la pericol. Oricum, una dintre cele mai solicitante misiuni la care am participat este cea pentru am fost nominalizat şi desemnat „Pompierul lunii”. Din câte cunosc, este şi cea mai mare descoperire din judeţul Vrancea, pe acest tip de muniţie.”, a povestit plutonierul adjutant Dorel Ocheană.

Articolul precedentKlaus Iohannis vine mâine la Focșani
Articolul următorUn bătrân a plecat în pădure să adune surcele și nu s-a mai întors