Banca Națională a României (BNR) a decis miercuri să reducă dobânda de politică monetară la 6,5% pe an, începând cu data de 8 august 2024, de la 6,75% pe an1. Aceasta este a doua reducere consecutivă a dobânzii-cheie, după ce în luna iulie BNR a scăzut-o de la 7% pe an. Decizia a fost luată în contextul unei inflații în scădere și a unei economii care începe să se stabilizeze.

Reducerea dobânzii-cheie are mai multe implicații pentru economia României și pentru cetățeni. În primul rând, ratele dobânzilor pentru creditele noi ar putea scădea, ceea ce ar putea stimula consumul și investițiile. De asemenea, ratele dobânzilor pentru creditele existente ar putea fi ajustate în jos, ceea ce ar reduce povara financiară asupra debitorilor.

Totuși, analiștii avertizează că efectele reducerii dobânzii-cheie nu vor fi imediate și că scăderea ratelor dobânzilor va fi graduală. În plus, există riscuri și incertitudini legate de evoluția inflației și de contextul economic internațional, care ar putea influența deciziile viitoare ale BNR.

În concluzie, decizia BNR de a reduce dobânda-cheie este un pas important în direcția sprijinirii economiei și a reducerii costurilor de finanțare pentru cetățeni. Cu toate acestea, efectele pozitive vor depinde de modul în care economia va răspunde la aceste măsuri și de evoluția factorilor externi.

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentUN BĂRBAT A INTRAT CU TROTINETA ELECTRICĂ ÎN MAȘINA POLIȚIEI
Articolul următorMARCEL CIOLACU, DESPRE CONDIȚIONAREA PLĂȚILOR: „UNEORI ȘI MINISTRUL FINANȚELOR SPUNE LUCRURI TRĂSNITE”