Multe dintre cazurile de violență domestică nu ajung să fie mediatizate, din diferite motive, însă, majoritatea, din cauza fricii. Femeile abuzate, pentru că, în 99 la sută dintre cazuri femeile sunt cele care reclamă abuzuri ale soțului sau fostului soț, se tem de repercusiunile unei plângeri penale sau ale unor demersuri la autoritățile competente. În la fel de multe cazuri, autoritățile competente să intervină în cazurile de violență domestică sunt ori legate de mâini din cauza legislației, fie complice cu cel care abuzează. În cele ce urmează vă prezentăm un caz din județul Vrancea, al unei femei care îndură abuzul cu legea presupus a fi de partea ei.

Violeta Murgu, asistentă la Spitalul Militar din Focșani, este mama a două fete, de 18 respectiv 26 de ani. Coșmarul ei a început cu mult înainte de divorț, când soțul său a început să consume alcool și să o terorizeze. Povestea este mult mai lungă, dar rezumăm spunând că, după ce a fost păcălită de soț să-și pună casa gaj la bancă, aceasta a fost nevoită să plece în Italia, la muncă, pentru a plăti ratele și a nu pierde casa. Coșmarul femeii nu s-a terminat odată cu plecarea din țară. În Italia a lucrat ca asistent medical. A îngrijit, printre altele, o bătrână care avea, la rându-i, probleme cu familia care încerca să-i ia tot ce acumulase și să o arunce în stradă. După ce a reușit să se pună pe picioare financiar, Violeta a revenit în România, alături de bătrâna pe care o îngrijise și de care va avea grijă până la sfârșit. În prezent trăiește cu chirie, în Focșani alături de bătrâna italiancă și de fiicele ei.

Fostul soț al femeii, filmat în timp ce făcea scandal

Autoritățile dau din umeri

După ce a obținut divorțul, femeia a crezut că problemele ei se vor sfârși, însă nu a fost așa. Fostul soț a continuat să o terorizeze, atât ea, cât și pe fiicele sale dar și pe bătrâna cu carea acestea locuiesc, în Focșani. Violeta Murgu a obținut un ordin de restricție dar acest lucru nu l-a împiedicat pe fostul soț să o hărțuiască în continuare, să o urmărească, să-i trimită mesaje de amenințare iar autoritățile par să nu poată face nimic. Acesta este și motivul pentru care femeia s-a adresa, pe lângă plângerile penale depuse, și conducerii Poliției Vrancea, cu privire la polițiștii de la Postul din Vârteșcoiu, acolo unde femeia are casa în care nu se poate întoarce. Surse din IPJ Vrancea ne-au confirmat că polițiștii se află sub anchetă disciplinară dispusă de conducerea Inspectoratului.

Fostul soț, pozat cu cuțitul în buzunar

Procurorii o cercetează pentru furt, după ce fostul soț a depus plângere împotriva ei.

Una dintre zecile de plângeri depuse de femeie la Poliție

„Domnule Prim Procuror,
Subsemnata MURGU VIOLETA,domiciliata in comuna Vârtescoiu, judetul Vrancea, formulez prezenta plângere penală împotriva făptuitorului MURGU COSTICĂ, domiciliat in comuna Vârtescoiu, sat Râmniceanca, județul Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de HĂRȚUIRE, prevăzută și pedepsită de art. 208 alin. 1 și 2 din Codul Penal.

Motivele plângerii:
În fapt, făptuitorul Murgu Costică, încă de la data pronunțării divorțului, dar mai ales in ultima perioada de timp, in mod repetat ma urmărește, ma supraveghează atat la domiciliu cât și in Focșani, in concediu și oriunde ma aflu, fără niciun drept sau interes legitim, cauzându-mi prin aceste fapte o teama, o frica permanenta, atat mie cât și fiicei mele, dar și altei persoane care locuiește in casa mea, respectiv De Feo Maria-Michela, astfel ca viața mea a devenit un coșmar. De asemenea, caută permanent sa mi provoace necazuri prin diferite apeluri telefonice, mesaje, atat personal cât și prin alte persoane. A recurs, inclusiv, la publicarea unor poze de-ale mele, personale, pe unele conturi ale lui de Facebook, tot cu scopul de a ma denigra in public, lucru pe care il voi demonstra cu probe. Unele din aceste mesaje le anexez la prezenta plângere.
Prejudiciul pe care mi-l creează este unu enorm, atât în rândul consătenilor din localitatea unde locuiesc, in rândul prietenilor, dar și la locul de munca, respectiv in Spitalul Militar Focșani, unde sunt salariați care ma cunosc și unde lucrez ca asistenta medicală. De asemenea, este in pericol și fiica mea Murgu Andreea-Paula care suporta toată aceasta hărțuire permanenta și care ne face sa trăim cu teama și mereu sub atacurile făptuitorului, pe diferite cai, uneori acționând sub imperiul alcoolului. Hotărârea de divorț a fost pronunțată in 2016.
Spre exemplu, făptuitorul m-a urmărit inclusiv atunci când, in 2017, am plecat in concediu pe litoralul Marii Negre, unde ma aflam cu mai multe persoane, iar el ma urmarea ascuns după șezlonguri, pe plaja. Nu știu cum m-a găsit pe plaja de la Mamaia. Așadar, este foarte periculos și mereu motivează faptul ca lui nu are ce sa-i facă nimeni pentru ca are rude și relații in Poliție. Acum, deși are Ordin de restricție de la Instanța, continua sa-l încalce, cu știrea și sub privirea polițiștilor din comuna Vârteșcoiu și nu numai. Eu, cu fiica mea și cu cealaltă persoana, tot de sex feminin, cetățean italian care locuiește cu mine, trăim un adevărat coșmar de ani de zile căruia nicio instituție a Statului Roman nu vrea sa-i pună capăt și să ne redea liniștea la care avem dreptul ca orice cetățean al acestei țări. În data de 3 Septembrie, a pătruns in locuința mea, respectiv in camera in care locuiește Michela, de unde a sustras un telefon mobil și a căutat in lucrurile personale ale noastre și ale Michelei. Deși am sesizat lucrătorii postului de Poliție Varteșcoiu, nu au efectuat cercetări privind acest furt și nu știu dacă au înregistrat fapta. Vă rog sa-mi fie comunicat numărul de dosar înregistrat la Parchet pentru aceasta fapta de furt. Domnule Procuror Șef, ultima mea speranța este la dumneavoastră, ca sa puneți capăt acestui coșmar! Am dreptul la o viața liniștita și liberă !
La cine trebuie sa apelez ca sa-mi regăsesc aceasta viața normala? Poliția nu poate sa-l liniștească! După aceasta intervenție la dumneavoastră, ma văd nevoită sa iau calea mass-mediei centrale și sa-mi povestesc calvarul pe care il suport de doi ani de zile. In drept, fapta constituie infracțiunea de HĂRȚUIRE, prevăzută și pedepsita de art. 208 alin. 1 și 2 din Codul Penal”, se arată în plângerea depusă.

Violența domestică este o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei. La fiecare 30 de secunde, o româncă e ţinta violenţei domestice, arată statisticile. Am încercat să-l contactăm și pe fostul soț al femeii, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice, mai multe zile la rând.

 

 

Articolul precedentVIDEO Primarul Focșaniului nu recunoaște amenda primită de la CNCD pentru discriminare
Articolul următorMinisterul Dezvoltării pregătește achiziția de autobuze electrice pentru Focșani