Locuitorii din mai multe localităţi din judeţul Vrancea se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte distribuţia apei potabile, aceasta fiind distribuită sectorizat, în anumite intervale orare sau în anumite zile.

Potrivit reprezentanţilor CUP Focşani, operatorul regional responsabil de distribuţia apei potabile în judeţ, acest lucru se întâmplă atât din cauza secetei, dar şi din cauza utilizării intensive a apei din reţeaua publică pentru irigarea culturilor agricole.

„După cum se ştie, vara, nu doar în Vrancea, ci în toată ţara, există probleme referitoare la posibilitatea tuturor utilizatorilor de a beneficia de apă potabilă în aceleaşi condiţii ca în celelalte perioade ale anului. Operatorul CUP Focşani asigură apă potabilă în mod continuu dar, din cauza condiţiilor de secetă pedologică, dar şi a obiceiurilor greşite ale unor utilizatori de a folosi apa potabilă din reţeaua publică la necesităţi agricole, operatorul este nevoit să distribuie această apă în mod sectorizat. În conformitate cu prevederile legale, în perioada secetoasă, apa potabilă din reţeaua publică se foloseşte cu precădere pentru nevoi casnice. Faptul că sunt utilizatori care, în continuare aleg să folosească apa din reţeaua publică la irigat şi fac acest lucru intensiv, este un aspect care contribuie în mod direct la această necesitate de a distribui apa în mod sectorizat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CUP Focşani, Flaviu George Şerbu.

Probleme sunt mai ales la Coteşti, Cîrligele, Tâmboeşti, Bordeşti, Vârteşcoiu, Jariştea, Urecheşti, Rugineşti, acolo unde apa este distribuită sectorizat după un anumit program sau alternativ, o zi da, una nu.

„Toate problemele referitoare la posibilitatea tuturor utilizatorilor de a beneficia de apă în aceleaşi condiţii ca în celelalte perioade ale anului le regăsim în zona de deal a judeţului, partea centrală şi de sud. În celelalte zone nu există probleme în alimentarea cu apă pentru că noi, CUP Focşani, prin proiectele investiţionale implementate, am reuşit să ducem apă de bună calitate de la Focşani, în toate comunele din preajmă. Conducta magistrală ajunge până Măicăneşti, astfel că în aceste zone nu vor fi niciodată probleme în alimentarea cu apă. Va fi apă îndestulătoare pentru toţi utilizatorii din zona de şes a judeţului. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor din zona de deal a judeţului, CUP Focşani implementează un proiect investiţional prin care o conductă de aducţiune de 18 kilometri va ajunge de la Boloteşti, de la forajul din zona Babele, în bazinul rezervor de la Odobeşti, care are o capacitate de stocare de 5.000 de metri cubi. De aici se va distribui apă prin conducta magistrală către toată zona care acum se înregistrează probleme în sezonul cald. Investiţia este în implementare, este o investiţie mare, care va veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor din zona de deal care, într-adevăr, în perioada sezonul cald duc această luptă cu lipsa apei”, a subliniat Şerbu.

Reprezentantul CUP Focşani a făcut apel către utilizatori pentru a folosi apa potabilă din reţeaua publică doar pentru uz casnic.

„Facem un apel către toţi utilizatorii şi insistăm ca aceştia să fie responsabili şi atenţi la nevoile celor din jurul lor şi să folosească apa din reţeaua publică doar pentru uz casnic”, a mai spus Flaviu Şerbu.

În restul anului, începând de toamna şi până primăvara, cantitatea de apă disponibilă în comunele din mediul rural este suficientă pentru toţi utilizatorii.

AGERPRES

Articolul precedentMAPN: AERONAVE ROMÂNE INTERVIN PENTRU STINGEREA INCENDIILOR DIN MACEDONIA DE NORD
Articolul următorCOD GALBEN DE FENOMENE METEO PERICULOASE. ANM ANUNȚĂ VIJELII ȘI FURTUNI, INCLUSIV ÎN CAPITALĂ