Primăria Focșani a declarat război arborilor de pe marginea unor bulevarde din oraș. Sub pretextul unei acțiuni denumite „toaletare”, municipalitatea a intrat cu drujba în coronamentul teilor de pe bulevardele Cuza – Vodă, Gării, de pe strada Odobești și se pregătea să taie și în alte zone, dacă acțiunea n-ar fi fost stopată de Garda de Mediu Vrancea. Acțiunea nu a avut avizul Agenției de Protecție a Mediului Vrancea, deși acesta e obligatoriu pentru tăierea coronamentului arborilor din oraș.
Pe data de 8 ianuarie, Primăria Focșani a demarat acțiunea, în ciuda avertismentelor Gărzii de Mediu și ale Agenției de Protecție a Mediului Vrancea, care le-au pus în vedere angajaților de la Direcția de Dezvoltare din cadrul Primăriei Focșani că este interzisă prin lege intervenția asupra coronamentului arborilor din oraș, fără aviz de mediu.
Ce spune legea
 „În cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, ESTE INTERZISA INTERVENTIA CU TAIERI IN COROANA ACESTORA, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere” – Legea nr.24/2007 cu modificările si completările ulterioare privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi in intravilanul localităților.
Singura posibilitate de toaletare fără aviz, după cum se arată mai sus,  este cea a tăierii crengilor rupte, a celor care pun în pericol siguranța traficului sau a cetățenilor și acelor uscate”. Din nefericire pentru spațiul verde din Focșani, și așa deficitar, Primăria nu a ținut cont de avertismente și a purces la tăiat cu drujba crengi sănătoase, de grosimi considerabile. După ce Realitatea de Vrancea s-a interesat de acțiune, Garda de Mediu a sistat acțiunea, solicitând, pentru o eventuală reluare a acesteia, o documentație reală (care, la demararea acțiunii, nu a existat), precum și avizele de mediu necesare. „Noi am fost doar înștiințați că se vor efectua toaletări, dar, ajunși pe teren, am constatat că tăierile au fost neconforme, s-au tăiat crengi cu grosimi considerabile, sănătoase, ceea ce nu e acceptabil. Noi nu am eliberat aviz pentru așa ceva. Această acțiune poate pune în pericol sănătatea arborilor asupra cărora s-a intervenit cu drujba, pentru că pot fi ușor atacați de paraziți sau pot contracta boli care-i usucă”, ne-a declarat directorul APM Vrancea, Valentin Logodinschi.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, confirmă „masacrarea” teilor din Focșani. „Noi le-am pus, încă de la început, în vedere, celor de la Direcția de Dezvoltare, că nu pot tăia din coronament și că această acțiune trebuie să fie responsabilă și în limitele legii. Din păcate, ce am constatat în teren a fost că intervenția a fost una agresivă, pe alocuri, din acest motiv am sistat-o. Așteptăm avizele necesare, în caz contrar, acțiunea va fi stopată permanent iar amenda poate ajunge până la un miliard de lei vechi”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Vrancea.
Precedente cu amenzi usturătoare pentru tăierea haotică
În urmă cu câțiva ani, la Galați au fost „masacrați” teii seculari. Deși Galațiul a fost numit „orașul teilor“ chiar de către poetul Mihail Eminescu, locuitorii au asistat, timp de câțiva ani, la un veritabil măcel declanșat împotriva acestor arbori. În toamna lui 2012 și primăvara lui 2013, sub pretextul „toaletării“ coroanelor, la sute de tei de pe străzile centrale le-au fost tăiate crengile de la nivelul tulpinei și o mare parte dintre aceștia s-au uscat. În 2014, la cererea Direcției Tehnice din Primăria Galați au fost tăiați 70 de tei pe Faleza Dunării și alte câteva zeci de tei de pe Strada Domnească. În 2016 au fost tăiaţi 138 de arbori din cartierele Micro 39 şi Micro 40. În 2017 au fost tăiați 1.037 arbori în întreg orașul. În 2019, aceeași situație. Comisarii de la Garda de Mediu au amendat cu 50.000 de lei societatea Gospodărire Urbană SRL pentru că prin „hăcuirea“ teilor.
Ce spun responsabilii acțiunii
Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Focșani, Costel Dochioiu, e de părere că legea e de partea lui, dar recunoaște că a stopat acțiunea. „Noi am înștiințat APM despre acțiune, dar n-am solicitat aviz pentru că această acțiune este una frecventă, am degajat firele de pe stâlpi, am tăiat strictul necesar. Acțiunea a fost sistată în urma solicitării Gărzii de Mediu, urmează să vedem ce ne vor pune în vedere, dar legea este interpretabilă în acest caz”, a declarat Dochioiu.
Focșaniul – deficitar la spații verzi

Focşaniul este un oraş deficitar la capitolul spaţii verzi. Dacă, înainte de 1989, în oraş se mai putea respira, deoarece fiecare cetăţean avea la dispoziţie 14 metri pătraţi de spaţiu verde, în momentul de faţă situaţia este mai mult decât alarmantă. Primăria Focşani avea obligaţia de a întocmi un program de etapizare pentru extinderea zonei de spaţiu verde, la 26 de mp pentru fiecare locuitor, aşa cum prevăd normativele europene, lucru care nu s-a întâmplat şi pare o misiune imposibilă. Nici măcar faptul că în ultimii zece ani populaţia oraşului s-a redus cu 25% nu rezolvă această problemă. În Focșani, dacă în 2015 suprafața de spațiu verde era de 10,4 mp/locuitori, în anul 2017 spațiu verde s-a redus la 10,2 mp, deși în 2016 a existat o tendință de creștere, suprafața fiind atunci de 10,12 mp.

„Vrancea și în mod deosebit orașul Focșani are o situație net deficitară privind suprafața medie a spațiului verde pe locuitor, dacă avem în vedere că norma OMS este de 50 mp pe locuitor, iar prin Ordonanța de Urgență nr. 114 din 17 octombrie  2007, autoritățile administrației publice locale au obligația de a asigura din terenul intravilan  o suprafață de spațiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31  decembrie 2010, și de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013. Focșaniul nu dispune în prezent de necesarul minim de spații verzi”, potrivit unui raport al Agenție de Protecția Mediului Vrancea.

În Focșani, spațiile verzi sunt întreținute de Direcția de Dezvoltare Servicii Publice. 70 de muncitori ai societății aflate în subordinea Primăriei Focșani au grijă de cele 74 de hectare de spații verzi ale orașului, aici fiind incluse și cele două cimitire. Nu la fel putem spune despre orașul Odobești, care în ultimii ani și-a dublat suprafața de spațiu verde, de la 15,66 mp în anul 2013 la 31,32 în anul 2017. Și orașul Panciu stă bine la acest capitol, cu 28,37 mp/locuitor. În celelalte orașe situație este următoarea: Mărășeștiul are o suprafață de spațiu verde de 15,39 mp/locuitor, iar municipiul Adjud are o suprafață de spațiu verde de 17,46 mp/locuitor.

 
Articolul precedentAdolescenta care a pus pe jar Poliția, prin dispariția ei, a fost găsită
Articolul următorULTIMA ORĂ VIDEO Bătaie în cartierul focșănean Sud. Victima nu mai mișcă