Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a murit, după cum anunță Universitatea Ecologică într-o postare pe Facebook.

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a decedat la venerabila vârstă de 100 de ani, conform unei anunțări făcute de Universitatea Ecologică pe Facebook. În data de 7 iulie, Academia Română a ținut să îl omagieze, deși acesta a fost identificat ca unul dintre cei mai activi colaboratori ai Securității, poliția secretă din perioada comunistă.

Universitatea Ecologică a transmis următorul mesaj:
”Pe data de 20 august, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București, a trecut la cele veșnice. Cu o carieră impresionantă în medicină și cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea învățământului privat post-revoluționar, academicianul a fost o sursă constantă de inspirație și înțelepciune.”

Conform unei decizii din 2007 a CNSAS, Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, fapt necontestat. A fost recrutat în 1965 și a colaborat activ până la sfârșitul regimului comunist. Sub pseudonimul „Laurențiu”, a beneficiat de avantaje, inclusiv vize de ieșire din țară și promovări profesionale. A furnizat informații despre postul de radio Europa Liberă și a oferit Securității detalii despre locuința directorului postului, Vlad Georgescu.

Deși a fost identificat ca colaborator al Securității, Academia Română nu l-a exclus pe Bălăceanu Stolnici. Ba chiar, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, Academia a lansat un volum omagial dedicat academicianului.

Articolul precedentCod portocaliu emis de ANM – Val de caniculă peste mai multe județe
Articolul următorAlegeri 2024. Miron Mitrea: „Marcel Ciolacu o va pune pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei”. CIFRELE FABULOASE care dovedesc potențialul