Butonul de cămașă care a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, bijuterie pe care era gravat cântecul Hora Unirii şi care a fost furat de la Muzeul de Istorie Vrancea în anul 2004 este de negăsit. Jurnalistul care a relatat despre furt acum 20 de ani, Valentin Muscă, a ajuns directorul Muzeului Vrancei și face eforturi disperate ca să găsească bijuteria inestimabilă. Anchetatorii, însă, au clasat cazul.

Hoţii au furat atunci bijuterii de argint, monede imperiale, romane sau turceşti, dar şi cărţi de cult şi icoane foarte vechi.

Butonul din aur a aparţinut omului de stat Mihail Kogălniceanu, artizanul Unirii de la Focşani, cel mai apropiat consilier al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi şef al guvernului. Bijuteria, confecţionată cu multă migală de un bijutier din Iaşi, se afla în colecţia de obiecte a Muzeului Vrancei, dedicate Unirii de la 1859.A fost dăruit lui Kogalniceanu în semn de recunoştinţă pentru aportul pe care şi l-a adus pentru a face din Romania o ţară unită, modernă. Butonul a fost achiziţionat de Muzeul Vrancei în anii ’70 cu 1.000 de lei de la moştenitori. După dispariție, a fost dat în urmărire naţională şi international dar nu a mai fost găsit. Potrivit IPJ Vrancea, dosarul a fost clasat. Pe 6 iulie, în Vrancea se serbează 160 ani de la Unirea Focșanilor Moldovei cu Focșanii Munteniei.

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET – Nu ajungeţi sfinţi vânând răul
Articolul următorCaracatița de la aeroporturi – George Dorobanțu, afaceri de milioane de euro în spatele HAOSULUI de pe Otopeni