Valentin Neagu este unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai tinerei generații. S-a jucat cu mingea de handbal încă de mic, dat fiind faptul că tatăl său, Costică Neagu, a fost component al naționalei de handbal a României. A fost selecționat în reprezentativa landului natal, apoi, a participat la jocurile dintre echipele diferitelor regiuni din Germania. A fost lăudat de reprezentanții Federației Germane de Handbal pentru îndemânarea sa, una considerată ieșită din comun.

Grație abilitații sale tehnice, poate să evolueze pe mai multe posturi. Într-un fel, și aici calcă pe urmele tatălui, care a jucat extremă stânga și pivot în reprezentativa României.

Urmărit de mai multe echipe, Valentin a decis să meargă la Rhein Neckar Lowen, campioana Germaniei. Academia acestui club, situată în Kronau-Ostringen, lângă Manheim – unde își are sediul gruparea care a cucerit ultimele două titluri în Bundesliga – oferă condiții foarte bune. Cazare, masă, posibilități de pregătire în SAP Arena, acolo unde joacă și echipa de seniori Rhein Neckar Lowen în campionat și în Liga Campionilor. O sală cu dotări de secolul XXI, care a fost terminată în 2 septembrie 2005, a costat 70 milioane de euro și care poate să primească până la 14.500 spectatori la meciurile de handbal. Incinta multifuncțională a fost ridicată pe cheltuiala patronului de SAP AG, Dietmar Hop, cel care a construit un stadion de 48.000 de locuri pentru echipa de fotbal TSG 1899 Hoffenheim din primul eșalon german. Miliardarul din domeniul IT este un iubitor al sportului, pe care îl sprijină sub diverse forme.

Valentin Neagu este sub contract cu echipa ”leilor” până în 2022 și are posibilitatea să ajungă în 1.Bundesliga, alături de starurile de la Rhein Neckar Lowen, dar și să urmeze cursurile unei universități.

A avut de ales între a juca pentru Germania sau pentru România. Educația de acasă, unde se vorbește românește, l-a făcut să opteze pentru naționala în care au făcut istorie Gruia, Gațu, Oțelea, Licu, Samungi sau chiar tatăl său.

Are, deja, în palmares, a medalie de argint la nivel de juniori, obținută acum doi ani în campionatul Germaniei, dar și titlul de cel mai complet jucător. Mingea pare doar o prelungire a corpului când este mânuită de cel care face jocul din centru, aruncă năpraznic de la distanță, din postul de inter, ori înscrie din plonjon de la semicercul de 6 metri.

Viața de sportiv de performanță nu este deloc simplă. Stă departe de familie, care locuiește acum lângă Stuttgart, la aproape 150 kilometri. Distanța nu este una uriașă, dar programul încărcat al lui Valentin nu îi permite să meargă prea des lângă fratele mai mare și părinți.

Evoluează pentru echipa de juniori a lui Rhein Nechar Lowen, dar și pentru formația a doua a acestui club, team care joacă în liga a treia germană.

Ca idee, în Germania sunt opt ligi, pe criterii valorice.Vârful este reprezentat de 1.Bundesliga, fiind considerată cea mai puternică întrecere masculină de handbal din lume. Acolo sunt numeroase superstaruri, plătite cu salarii care ar stârni invidia fotbaliștilor de pe la noi.

Valentin știe că șansa lui este să prindă un loc în lotul campioanei Germaniei, chiar dacă lupta pentru prezența între jucătorii pregătiți de danezul Nicolaj Jacobsen este una acerbă.

Fiind considerat o mare speranță, este chemat și la antrenamentele echipei mari. Nu e puțin lucru să te pregătești sub comanda tehnicianului care a adus titlul de doua ori la Rhein Neckar Lowen, dar și medalia pentru Danemarca la Campionatul Mondial încheiat abia luna trecută.

Paradoxal, a fi polivalent poate să fie, uneori, și un dezavantaj. În funcție de cum vede antrenorul lucrurile, poate să te folosească doar pe un anume post, acolo unde crede că este necesar.

  ”Din punctul meu de vedere, un handbalist este complet atunci când face ambele faze, atac și apărare, dar și în același timp, când poate să evolueze pe două posturi diferite”, spune tatăl său, care pregătește o echipă de handal din liga a cincea.

În reprezentativa României Valentin Neagu este pivot, dar nu ezită, atunci când este cazul, să treacă rapid la coordonare ori să arunce de dincolo de linia de 9 metri. Totul se face cu o ușurință remarcabilă, fiind iubit de colegi pentru stilul altruist de joc.

Material preluat integral din:

https://www.cvmedia.ro/blog/valentin-neagu-unul-dintre-cei-mai-talentati-handbalisti-ai-tinerei-generatii.html?fbclid=IwAR3v-hof-lz4UlgYgWY9fhXtExuTTgPfo31JORMjCt2kQS3yhxSjF_tKgG0

Articolul precedentDeputații PNL au protestat cu banderole albe, în plen, pentru retragerea Ordonanței 7 a lui Tudorel Toader
Articolul următorStafilococul auriu contactat în spital îi pune viața în pericol unei tinere din Vrancea