PSD Vrancea își face bagajele, după 20 de ani de “locuit” în clădirea de patrimoniu din Focșani, Strada Republicii nr.13, în centrul municipiului. Decizia aparține președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma (PNL), care a invocat abuzuri din partea pesediștilor cât timp au avut clădirea în chirie, închiriată cu aprobarea fostului președinte al CJ Vrancea, Marian Oprișan. Ultima chirie plătită era de circa 1 euro / metrul pătrat.

Curtea de Conturi Vrancea a descoperit că paza birourilor parlamentare din incinta clădirii din Republicii 13 era plătită din bani publici. CJ Vrancea a dat în judecată PSD Vrancea pentru a recupera sumele, iar unele procese au fost câștigate.

Contractele de închiriere a imobilului situat în centrul Focșaniului au expirat luni, 4 ianuarie 2022, iar termenul prin care PSD Vrancea va putea ocupa clădirea de pe strada Republicii nr.13 nu a fost prelungit. Clădirea de patrimoniu, care aparține Consiliului Județean Vrancea, a fost închiriată în urmă cu două decenii către filiala județeană a Partidului Social Democrat. Este vorba despre o suprafață de aproximativ 325 mp care a fost împărțită între filiala județeană a partidului și, actualmente, cabinetele parlamentare ale deputaților Nicușor Halici și Elena Stoica.

Șase parlamentari de Vrancea aveau pază plătită din bani publici

Un control al Camerei de Conturi Vrancea, efectuat în anul 2016, a arătat că 6 parlamentari PSD vrânceni au beneficiat de servicii de pază plătite din bani publici, pe care nu le-au achitat, pentru birourile parlamentare din Focşani. Este vorba despre Cristian Dumitrescu, Petru Filip, Angel Tîlvăr, Victor Roman, Miron Mitrea şi Ciprian Nica, care şi-au ales câte un birou parlamentar în sediul din Focşani, de pe strada Republicii Nr. 13, imobil aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Vrancea.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că în contractele perfectate cu chiriaşii parlamentari aceştia beneficiaseră, în perioada ianuarie 2013 – septembrie 2015, de servicii de pază, în sumă de 250.647 de lei, servicii plătite din bugetul Consiliului Judeţeanl.

Consiliul Judeţean a decis, în anul 2017, să-i oblige la plată pe cei şase parlamentari, fiecare având de contribuit cu puţin peste 40.000 de lei. Mai bine de doi ani, aceștia nu au plătit nimic, deşi beneficiau lunar de sume forfetare, Pentru ca sumele să nu se prescrie, cei din Consiliul Judeţean i-au acţionat în judecată pe datori, în mod individual și au câștigat, potrivit deciziei instanței.

La sfârșitul lunii martie a anului trecut, consilierii județeni au votat cuantumul chiriilor pe care social democrații trebuiau să le achite pentru clădirea din B-dul Republicii nr. 13. La acea dată, aleșii județeni au avut la mapă 3 proiecte de hotărâre pentru închirierea de spații în care își vor desfășura activitatea parlamentară deputații PSD Nicușor Halici și Elena Stoica, dar și organizația social democraților.

În urma ședinței din martie 2021, prețul chiriei a fost calculat la 5,31 lei pe metru pătrat, avându-se în vedere valoarea de amortizare a imobilului aflat în patrimoniul CJ Vrancea, o sumă modică, raportată la valoarea reală a prețurilor de piață actuale în punctul zero al orașului. Social-democrații vrânceni au trimis o adresă către Consiliul Județean Vrancea prin care au solicitat prelungirea perioadei contractuale, dar aceasta nu a fost aprobată.

“Consiliul Județean Vrancea a decis ca, de la 1 ianuarie 2022, să nu mai prelungească contractul de închiriere a spațiului din Focșani, str Republicii, nr. 13, unde funcționau cabinetele parlamentarilor PSD și, totodată, sediul partidului. Decizia a fost luată de către președintele Cătălin Toma, care a fost împuternicit în unanimitate de către consilierii județeni, în urma deficitului de spațiu pe care îl are Consiliul Județean și a solicitărilor venite din partea Muzeului Vrancei, instituție subordonată. De altfel, Muzeul plătește chirie o sumă importantă unei societăți private (contract încheiat in în timpul vechii administrații) pentru o clădire unde își desfășoară activitatea. Mai mult, două dintre secțiile sale se află în reabilitare energetică (Secția de Istorie și Secția Științele Naturii). Chiriașii au primit un termen de 10 zile pentru a-și strânge lucrurile, pe data de 10 ianuarie urmând să aibă loc acțiunea de predare-primire a spațiului”, a declarat Adrian Crețu, administratorul public al județului Vrancea.