Ucraina nu vrea să reînnoiască tranzitul gazelor rusești de pe teritoriul său către Europa, motiv pentru care, din nou, Bătrânul Continent va trebui „să se descurce”. 

Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat miercuri că Ucraina nu va negocia cu Moscova reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, care urmează să expire anul viitor, informează Reuters.

„Cu siguranţă nu vom fi parte la discuţiile cu ruşii, este absolut evident”, a declarat el pentru serviciul ucrainean al postului american de radio Vocea Americii.

Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului care îi permite să trimită gaze în Europa prin Ucraina dincolo de 2024, dacă Uniunea Europeană – care s-a angajat să renunţe la gazul rusesc până în 2027 – mai are nevoie de astfel de livrări.

Galuşcenko a declarat că sunt şanse mari ca în ţările europene să nu mai existe cerere pentru gazul rusesc.

„Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcţiona fără gaz rusesc”, a declarat acesta, citat de Voice Of America. „Văd toate precondiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat ministrul ucrainean al energiei.

Articolul precedentCriminala din Mangalia, supusă unei expertize psihiatrice
Articolul următorO nouă crimă îngrozitoare zguduie România – Un bărbat și-a înjunghiat mortal soția și apoi s-a rănit în zona gâtului