Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 842 de război. Acordul bilateral de securitate semnat, joi, în marja summitului G7 între Statele Unite şi Ucraina deschide calea pentru integrarea în NATO, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Documentul prevede că „Statele Unite susţin viitoarea integrare a Ucrainei în NATO şi recunosc că acordul nostru de securitate deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”.

UPDATE 6:50 – Biden: Acordul G7 îi arată lui Putin că nu „dăm înapoi”

Acordul convenit joi la summitul G7 privind utilizarea activelor ruseşti pentru a ajuta Kievul îi arată preşedintelui rus Vladimir Putin că „nu dăm înapoi”, a declarat preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Această decizie la G7 şi acordul bilateral de securitate dintre Kiev şi Washington în aceeaşi zi în marja summitului G7 îi „demonstrează lui Putin că nu ne va epuiza, că nu ne poate dezbina”, a afirmat preşedintele american în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii statelor din G7, reuniţi joi în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunţat un responsabil al preşedinţiei SUA, potrivit AFP.

„Avem un acord politic la cel mai înalt nivel (…) şi 50 de miliarde de dolari vor fi destinaţi Ucrainei”, a spus responsabilul american, care a cerut să nu fie precizat.

UPDATE 5:20 – Zelenski spune că Xi Jinping i-a spus că nu va vinde arme Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Xi Jinping „mi-a dat cuvântul” că nu va vinde arme Rusiei, în timpul unei conferințe de presă cu președintele american Joe Biden, potrivit AFP preluat de HotNews.ro.

„Am avut o convorbire telefonică cu liderul Chinei. El a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea”, a declarat Zelenski, care a adăugat: „Mi-a dat cuvântul său”.

Preşedintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la summitul G7 din Italia, un acord bilateral de securitate, pe 10 ani, menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse, informează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs la summitul G7 din Italia, în care le-a mulțumit liderilor reuniți acolo pentru ridicarea restricțiilor privind modul în care Ucraina poate să folosească armele primite și pentru că astfel au permis Kievului să lovească chiar în interiorul teritoriului rus.

Zelenski a declarat că acest lucru a permis o „protecție sporită” pentru ucraineni împotriva atacurilor aeriene rusești, dar că Ucraina are nevoie de „pași consecutivi” pentru a-și consolida capacitatățile cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.

De asemenea, el a cerut liderilor să analizeze un proiect de reconstrucție în stilul Planului Marshall, adoptat în SUA în 1948, prin care Washingtonul a trimis miliarde de dolari în Europa pentru a ajuta națiunile să se refacă după cel de-al Doilea Război Mondial.

Articolul precedentProgramul „Trenurile Soarelui” a început. Câte garnituri vor duce turiștii pe litoral, în această vară
Articolul următorCâți bani au câștigat oamenii care au făcut parte din echipa de organizare a alegerilor din 9 iunie 2024