Autoritățile române sunt în plină operațiune de omorâre a porcilor din gospodăriile și din fermele oamenilor din Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Galați, Sălaj, Satu Mare sau Bihor. Numărul animalelor omorâte se apropie de 100.000, până acum. Autoritățile sunt în alertă și spun că virusul pestei porcine africane se extinde în mod agresiv în zona de sud est. În această perioadă dificilă și tensionată, șeful Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-a întâlnit cu omologul său din Danemarca. Conform unui comunicat al ANSVSA, ”specialistul danez a fost invitat de către președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, în urma discuțiilor despre evoluția pestei porcine africane în Europa, purtate cu prilejul întâlnirii șefilor servicilor veterinare care a avut loc la Bruxelles, în intervalul 10 – 11 iulie. Dr. Sten Mortensen este un reputat epidemiolog și în calitate de șef al Departamentului de Sănătate Animală, a gestionat controlul și eradicarea focarelor de boli ale animalelor, care au afectat Danemarca începând cu anul 2002. În urma discuțiilor s-a hotărât realizarea, în colaborare, a unui studiu epidemiologic care să analizeze modul în care s-au contaminat gospodăriile populației, pentru a găsi cele mai bune soluții de prevenire a pătrunderii virusului în efectivele sănătoase de porci.” De ce sunt interesate autoritățile veterinare din Danemarca de pesta porcină africană din România? Răspunsul îl găsim în marile investiții făcute de danezi în România, inclusiv în Vrancea, în complexe de creștere și reproducție a porcilor. Conform unor estimări, compania daneză Premium Porc Group ar deține circa 500.000 de porci în fermele din România. Ce ar însemna să se audă de faptul că virusul pestei porcine africane ar fi găsit în fermele danezilor? Nu credem că ar fi un răspuns greu de dat.

Compania daneză de creștere a porcilor și-a asigurat relații foarte bune cu autoritățile de la București și cu factorii politici, acolo unde a găsit loc de negociere. În Vrancea, compania este strâns legată de puterea PSD, oamenii din jurul lui Marian Oprișan fiind în diverse legături cu șefii fermelor de creștere a porcilor. Plecând de la aceste date (și altele, de culise), ne putem gândi că este greu de crezut că virusul pestei porcine africane ar putea fi ”identificat” în fermele danezilor.

De asemenea, așa cum dezvăluie cotidianul Libertatea, în două articole de investigație, publicate ieri și azi, fiul președintelui PSD, Liviu Dragnea, a reușit să vândă din timp peste 10.000 de porci din fermele sale, până la răspândirea virusului pestei porcine africane.

Articolul precedentFOTO Un muncitor cu flexul a declanșat incendiul de la sediul vechi al Primăriei Focșani
Articolul următorO focșăneancă s-a dat drept polițistă, în județul Constanța. A ajuns după gratii