Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Focșani au desfăşurat, pe străzile din municipiu, o acțiune vizând mai multe obiective: folosirea centurii de siguranţă, a dispozitivelor de fixare în scaune, a căștilor de protecție și a telefoanelor mobile cu dispozitive sau accesorii tip ,,mâini libere”. Razia oamenilor legii s-a finalizat cu 145 de sancțiuni contravenționale. ”Astfel, 106 sancțiuni au fost pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către adulți și 29 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere”. Totodată, au fost constatate alte 10 încălcări ale OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.”, au declarat reprezentanții IPJ Vrancea.

Cu această ocazie, polițiștii aduc în atenție problema folosirii centurii și a scaunului special pentru copii. ”Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”. Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii. În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.”, explică polițiștii vrânceni.

Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. ”Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.”, se precizează în reglementările legale.

Articolul precedentVrancea, pe primele locuri la capitolele negative ale evoluției economice
Articolul următorAVERTIZARE METEO: se întorc ninsorile, la noapte, în toată țara. Vineri revine gerul