Astăzi, 14 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a, la Limba și literatura română – sesiunea 2022. Au fost prezenți 2592 de candidați dintre cei 2693 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Vrancea. Nu s-au prezentat la examen 101 candidați, reprezentând 3,75 % din numărul total al elevilor înscriși. Nu s-au înregistrat tentative de fraudă. Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi  publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00. Următoarea probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 16 iunie. Primele rezultate vor fi afișate pe 23 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și 24 iunie (în intervalul orar 08.00 – 12.00), la centrele de examen. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice. Candidații care depun/ transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Contestațiile se vor soluționa în perioada 24-29 iunie 2022. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie 2022.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 14-30 iunie, între orele 08.00 – 16.00. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută. (sursa: ISJ Vrancea)