Până la această dată, autoritățile sanitar veterinare din România au confirmat focare de pestă porcină africană în 3 județe: Tulcea, Brăila și Constanța. De asemenea, la începutul anului, am mai avut un focar în județul Satu Mare. Virusul, care se poate răspândi foarte ușor, provoacă o mortalitate de aproape sută la sută la porci dar nu este periculos pentru oameni. Boala a intrat în România dinspre Ucraina, mai ales prin intermediul porcilor mistreți care au trecut granița. ”S-au luat măsuri între timp, dar foarte târziu. De exemplu, virusul apare la ferma din Tulcea pe 10 iunie iar măsurile se stabilesc abia pe 20 iunie. A fost o reacție târzie din partea decidenților, animalele au circulat libere iar virusul s-a răspândit. Acum avem peste 300 de focare. Extinderea era iminentă, mai ales în Delta Dunării, din cauza porcilor mistreți”, a declarat, într-o conferință de presă, liberalul Nini Săpunaru, fost președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Opoziția acuză autoritățile centrale de neglijență și de lipsă de reacție rapidă și eficientă. Pesta porcină africană s-ar putea extinde foarte repede, în mai multe județe, ceea ce ar însemna un dezastru pentru crescătorii de porci din România, cu efecte economice pe termen lung. ”Vom avea mari probleme cu fermele de creștere a porcilor din România. Este posibil să ni se impună restricții la exportul de porci vii pentru o perioadă de 10-15 ani. Acolo unde apar focare trebuie să se izoleze perimetrul imediat iar animalele trebuie incinerate. Fermierii au condiții de biosecuritate și știu foarte bine ce au de făcut, dar cei care cresc porci în gospodării, pentru propria existență, trebuie să respecte anumite măsuri pentru ca boala să nu se răspândească. Mai mult, porcii mistreți ar trebui împușcați, pentru că sunt purtători de boală, mai ales cei din Delta Dunării. Cei ai căror porci vor fi sacrificați trebuie să primească sume compensatorii”, a mai declarat Nini Săpunaru. Până acum s-a dispus incinerarea a circa 50.000 de porci de la o firmă din Tulcea, unde s-a descoperit virusul. În plus, după incinerarea porcilor și dezinfectarea spațiilor, nu se poate relua creșterea animalelor decât după circa 2 ani.

În ședința de ieri, Guvernul a emis o Hotărâre prin care acordă stimulente financiare vânătorilor care vânează porci mistreți în zonele de risc. ”Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic și persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi sau pentru cei împușcați, în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreț mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condițiile pe care vi l-am expus, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei. De asemenea, se acordă un stimulent persoanelor fizice care notifică Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene existența unor cadavre de porci domestici, respectiv, existența unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor și asigură prezența animalului până la prezența până la venirea unui medic veterinar. În acest caz, stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare și se acordă, dacă virusul este confirmat de laboratorul de referință pentru pesta porcină africană.”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

Articolul precedentULTIMA ORĂ Rețea internațională de prostituție, cu ”acțiuni” într-un apartament din Focșani, destructurată de DIICOT
Articolul următorCod galben de inundații pe 3 râuri din Vrancea