Angajații celor două instituții subordonate Ministerului Tineretului și Sportului, din județul Vrancea, intră în grevă generală. Este vorba de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea și de Clubul Sportiv Unirea Focșani. Greva generală este apogeul manifestărilor de protest pe care membrii Sindicatului Național Sport și Tineret le-au inițiat pentru a-și susține revendicările. Cei peste 3.000 de angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Tineretului și Sportului sunt nemulțumiți, în primul rând, de nivelul de salarizare. Ei susțin că salariile sunt plafonate, în majoritatea cazurilor, la suma de 1.300 de lei net/lună. Printre problemele și revendicările prezentate de Sindicatul Național Sport și Tineret se numără:

  1. funcțiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor – antrenor) sunt încadrate incorect și neunitar; marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie;
  2. nu se acordă sporul/gradația de vechime; sunt plătiți la fel și angajații cu 1 an și cei cu 35 de ani vechime; deși există hotărâri judecătorești care spun că gradația de vechime se acordă la salariul de bază minim brut și nu este inclus în acesta, MTS refuză acordarea gradației de vechime;
  3. există situații de inechitate salarială în care noul angajat are salariu mai mare decât cel cu vechime;
  4. nu este plătită munca în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătoare legală și nici munca suplimentară;
  5. nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul național;
  6. începând cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scăzut veniturile;
  7. în MTS, în afara salariului de bază, nu se acordă niciun spor prevăzut de lege;
  8. nu se aplică noul regulament de sporuri pentru condiții de muncă la nivelul MTS și al unităților subordonate, din motive bugetare; MTS nu confirmă solicitarea fondurilor necesare la rectificarea bugetară.

Astfel, de astăzi, ”începând cu orele 8.00, vor opri lucrul membrii de sindicat SNST din multe unități subordonate și din unele federații sportive naționale, urmând ca în zilele următoare acestora să li se alăture și ceilalți colegi. În funcție de rezultatul negocierilor colective, care vor debuta mâine (n.r. azi), începând cu ora 1500, vom decide următoarele acțiuni de protest. Sunt grupe care au trimis tabelele cu semnăturile membrilor care au anunțat că susțin în totalitate programul protestelor, inclusiv greva. Din informările primite, aflăm că sunt directori care, din exces de zel, au intervenit pentru a bloca protestele. Analizăm posibilitatea de a face plângeri penale împotriva directorilor care au făcut presiuni asupra angajaților pentru a renunța la protest. Trimiteți aceste situații către sindicat.”, se precizează într-un comunicat de presă al Sindicatului Național Sport și Tineret.

Articolul precedentCâteva sute de focșăneni, fără apă caldă
Articolul următorBărbat găsit spânzurat la Jariștea