Casa Apostoleanu…

De ani de zile îmi doream să explorez Casa Apostoleanu, să văd câte camere are și cum sunt acestea dispuse. A trebuit ca imobilul sa cadă pradă oamenilor străzii ca acesta să fie accesibil fie și doar unor oameni ultra mega giga super pasionați.

Dincolo de cunoscutele uși, imobilul are un antreu, mic spațiu din care se trece într-o cameră nu foarte mare. Din aceasta, un mic labirint de camere se pornește. Probabil cea mai interesanta incapere este a treia in linie dreapta de cum intri pe usa principala. E vorba de un salon generos care are deasupra lui un luminator cu ochiouri de sticla. Acum un veac trebuie ca a fost un vitraliu, acum o sticla banala, pe alocuri sparta.

Atentia mi-a mai fost atrasa de doua saloane extrem de lungi, dar destul de intunecoase. Presupun ca peretele despartitor al saloanelor nu e original, fiind adaugat tarziu.

Luand la pas casa am dat peste o scara in spirala ce duce in podul casei. Din centrul podului se ajunge in ceea ce a fost al doilea luminator al imobilului.

Daca as fi la Consiliul Judetean (proprietarul imobilului) as face urmatoarele lucruri.

– As curata toata gradina ce inconjoara casa si as defrisa copacii crescuti anapoda. In special cei care se sprijina pe casa.
– As demara procedurile de declasare partiala a monumentului istoric. Odata obtinuta declasarea as demola partea din spatele casei, parte ce cred ca era destinata personalului casei.
– Corpul de cladire ridicat dupa 1990 si lipit de Casa Apostoleanu l-as demola in cateva zile.
– As pastra strict corpul central, constructia originala si as readuce la viata cea mai importanta casa privata a Focsanilor.
– la final i-as da o utilitate publica, astfel incat cladirea sa intre si sa ramana in circuitul public.

Text și fotografii preluate integral de pe https://www.facebook.com/Focsaniulvechi/