Cei doi râși, GORU și DORU, capturați de Asociație pentru Conservarea Diversității Biologice, cu ajutorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în cadrul proiectului LIFE Lynx, au fost transportați în siguranță în Slovenia, respectiv Croația. Prezența lor acolo va contribui la salvarea populației de râs din Munții Dinari, așa cum este, de altfel, scopul principal al proiectului.

Râsul Doru zburdă, deja, prin pădurile din Croația și încearcă să-și marcheze noul teritoriu. ”Râsul eliberat de curând în Parcul Naţional Risnjak/ Croația a fost capturat în România, în zona Carpaților Orientali, și poartă numele „Doru”. În limba română, numele „Doru” înseamnă „dorință”, iar acest animal sălbatic este cu siguranță râvnit pentru refacerea populației de râşi din Croaţia. Numele românesc a fost ales de către croați, pe baza unui sondaj de opinie, în semn de mulţumire față de autoritățile și experții din România, care au donat exemplarul.
După eliberarea în sălbăticie, traseul lui va fi monitorizat prin intermediul unei zgărzi prevăzute cu emițător, care va putea localiza animalul de mai multe ori pe durata unei zile”, potrivit reprezentanților Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice.
Sursa foto: Vjekoslav Skledar

Articolul precedentAtenționare de inundații în bazinul râului Trotuș
Articolul următorFOTO Butelii scoase din flăcări de pompieri, la Gura Caliței