Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării spune că focșănenii care nu au avut voie să se debranșeze de la ENET o pot face de acum înainte, deoarece hotărârea de Consiliu Local care le interzicea debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este discriminatorie. Acest lucru se întâmplă după ce o avocată din Focșani, Nicoleta Vlase, a atacat hotărârea CL Focșani la CNCD pe motiv de discriminare și a avut câștig de cauză. Ea a reprezentat o asociație de proprietari nemulțumiți de hotărârea care le interzicea debranșarea din zonele unitare, adică zonele unde ENET  modernizase rețeaua, cu bani europeni. Consilierul liberal focșănean Corneliu Dumitru Gheoca spune că hotărârea CNCD trebuie pusă în aplicare și că focșănenii trebuie să se poată debranșa când vor.

„În cadrul ședinței ordinare din data de 29.08.2019, am supus atenției Consiliului Local Focșani despre Hotărârea Consiliului Național de Combatere a Discriminării nr.295 pronunțată la data de 22.05.2019. Hotărârea mai sus amintită a fost pronunțată în urma plângerii formulată de cațiva locatari ai Asociației de Proprietari nr.688 Focșani, reprezentați de avocat Vlase Nicoleta, plângere care viza constatarea de aspecte discriminatorii ce se regăsesc în HCL nr. 514/2016 privind însușirea și stabilirea zonelor unitare de încălzire în municipiul Focșani prin alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Pe scurt, locuitorii au solicitat către SC Enet SA un aviz de debranșare pentru a-și putea monta centrală termică în regim propriu. În urma răspunsului negativ primit, aceștia s-au adresat către CNCD. Instituția CNCD a dispus că aspectele sesizate de petenți constituie acte/fapte discriminatorii, au aplicat sancțiunea avertismentului Consiliului Local Focșani și au recomandat ca partea reclamată CL Focșani să procedeze la înlăturarea caracterelor discriminatorii din cuprinsul HCL 514/2016. Apreciez faptul ca dispozițiile pronunțate de către CNCD sunt întemeiate , întrucât SC Enet SA nu poate îngrădi dreptul cetățenilor de a-și alege modalitatea de încălzire termica prin montarea de centrale termice în regim propriu. Și mai mult decât atât, tot la ședința ordinară a CL a fost aprobat de către majoritatea PSD -ALDE un proiect de hotărâre prin care gigacaloria a fost majorată. De asemenea, am pus în vedere consilierilor locali dispozițiile articolului 20 alin .10 din OG 137/2000 privind prevenirea si sancționarea tuturor formelor de discriminare, ce prevede că hotărârile pronunțate dacă nu sunt atacate în termenul legal constituie de drept titlu executoriu”, spune consilierul.

„Am reprezentat această Asociație, în lupta oamenilor contra debranșărilor discriminatorii și, chiar dacă în contencios s-a respins această solicitare, CNCD ne-a dat câștig de cauză, în sensul că recomandă eliminarea elementelor discriminatorii din hotărârea care interzice debranșarea din zonele unitare. Oamenii au dorit debranșarea de la Enet și instalarea centrale proprii pentru că facturile erau mari iar serviciile proaste, a declarat avocata Nicoleta Vlase.

De precizat că decizia CNCD poate fi atacată de Consiliul Local Focșani. În toate orașele din țară, unde sistemul a fost modernizat pe bani europeni, există această restricție, dar, spre deosebire de cazul Focșani, unde ENET este pe pierderi, an de an, în alte orașe, gen Oradea, sistemul a fost salvat de la faliment, devenind atrăgător pentru cetățeni și profitabil, totodată.

Articolul precedentInconștiență: un bărbat beat și fără permis s-a urcat la volan și a intrat în altă mașină. Un copil a ajuns în stare gravă la spital
Articolul următorCentrul de Transfuzie Sanguină caută donatori pe Facebook