Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis dosar in rem cu privire la tragedia de la Crevedia, potrivit unor surse Realitatea PLUS.

Dosarul vizează potențialele abuzuri în serviciu comise de instituțiile de control care au permis funcționarea acestei stații în ciuda neregulilor depistate până acum.

Totodată, procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general Alex Florenţa.

Au trecut peste 24 de ore de la noua tragedie care a lovit România, tragedie care ne arata, din nou, cât de nepregătiți suntem în caz de dezastru și cum nu își fac autoritățile treaba. Prima victimă arsă în incendiul de la Crevedia a murit în cursul zilei de astazi. Avea arsuri pe 99 la suta din suprafața corpului. Soțul ei a murit azi-noapte, în urma unui infarct, când și-a văzut partenera de viață cuprinsă de flăcări. Avem, deja, 2 morți, zeci de răniți, mulți în stare foarte gravă și 10 persoane intubate, după cele 4 explozii care au zguduit Crevedia seara trecută. 

Nereguli GRAVE depistate după tragedia de la stația GPL Crevedia – ISU: „Am dat sancțiuni, dar NU AVEM competențe legale să o închidem”

Nereguli grave au fost descoperite după tragedia de Crevedia. Autoritățile au declanșat o anchetă amănunțită pentru a investiga circumstanțele exacte care au dus la explozie. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) a făcut precizări preliminare în urma verificărilor la stația care funcționa ilegal.

În urma tragicului eveniment care a avut loc în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, în cadrul căruia o explozie la un obiectiv cu instalație de alimentare cu GPL pentru autovehicule a provocat pierderi de vieți și distrugeri majore, ISU arată neregulile grave care au fost depistate la acest obiectiv în perioada anterioară incidentului.

„Având în vedere interesul crescut pentru obținerea informațiilor legate de modul în care funcționa obiectivul din localitatea Crevedia la care s-a produs evenimentul din data de 26.08.2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face următoarele precizări preliminare cu privire la exercitarea rolului de autoritate a instituției noastre: Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri. În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu. Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia. În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei. În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia. În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020. În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC. Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens.

În domeniul GPL, potrivit prevederilor pct. I, lit. a), b), c) și d) din Anexa nr. 2 a H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, se supun autorizării privind securitatea la incendiu următoarele construcții ori sisteme sau instalații: a)sisteme publice pentru distribuția gazelor petroliere lichefiate la autovehicule, cu capacitate de stocare de maximum 30 mc echivalent apă, cu excepția celor aferente stațiilor mixte de distribuție a carburanților la autovehicule; b)stații transportabile de distribuție a carburanților la autovehicule, cu capacitatea de stocare/depozitare de maximum 30 mc, amplasate în spatii publice; c)alimentarea consumatorilor cu gaze petroliere lichefiate stocate în rezervoare/recipiente fixe cu capacitatea individuală de maximum 5.000 l sau grupuri de rezervoare/recipiente fixe cu capacitatea totală de maximum 30.000 l volum de apă aferente laboratoarelor-sanitare, școlare și alte asemenea, clădirilor cu activități de producție și fluxuri tehnologice, instalațiilor de încălzire centrală și locală, pentru prepararea apei calde de consum și a hranei; d) puncte de desfacere a buteliilor cu gaze petroliere lichefiate la consumatori cu capacitatea de stocare/depozitare de minimum 250 kg GPL şi maximum 1.250 kg GPL. Desfășurarea de activități în domeniul GPL, altele decât cele menționate anterior, nu se supun regimului de autorizare privind securitatea la incendiu exercitat de instituția noastră”, a transmis ISU.

Au început audierile după tragedia de la Crevedia. 30 de persoane așteptate, inclusiv fiul primarului din Caracal

Au început si audierile în urma tragediei de la stația GPL din Crevedia. 30 de persoane sunt așteptate azi în fața anchetatorilor. Potrivit Realitatea Plus, la audieri este așteptat și Ionuț Daniel Doldurea, unul dintre patronii firmei de gaz și fiu al primarului din Caracal.

Un post TV a anunțat că ancheta va fi coordonată de renumitul procuror Marius Iacob, care a mai instrumentat cazurile incendiilor de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis că secția de urmărire penală și criminalistică a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, în cursul zilei de 26 august 2023. 

În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal)

Articolul precedentTrafic deviat pe DN 1A, din cauza tragediei de la Crevedia. Care sunt rutele ocolitoare între București și Ploiești?
Articolul următorPercheziții acasă la patronii GPL de la Crevedia! Procurorii ridică acte de la Primăria Crevedia și de la sediul stației de gaz