Intervenție brutală asupra arborilor de pe marginea străzilor, la Focșani. Muncitorii firmei care efectuează resistematizarea infrastructurii de transport, în cadrul  unui  proiect cu fonduri europene, au găsit ca unică soluție pentru montarea bordurilor la nivel, ciuntirea arborilor la rădăcini, pe strada 1 Decembrie.

Situația a fost semnalată de biologul focșănean Silviu Chiriac, de la Agenția de Protecție a Mediului Vrancea:

„La noi în oraș sunt preferate bordurile așezate în linie perfect dreaptă…că altfel nu am fi un oraș modern. Drept urmare, ce facem noi atunci când niște arbori stau în calea liniilor pe care trebuie musai să fie așezate bordurile? Da, se vede cu ochiul liber: se ia un fierăstrău mecanic și cu perfectă grijă pentru geometria străzii, se taie perfect plan trunchiul, rădăcinile și orice parte vegetală care ar putea opri raza laser, care indică locul bordurii! Mai departe…., dăm vina pe secetă, boli, pulberi și sare pentru iminenta moarte a copacilor, care au avut nesimțirea să împiedice înfrumusețarea orașului”, a scris pe Facebook Silviu Chiriac.”

Nu a existat autorizație, spune Garda de Mediu Vrancea

Garda de Mediu Vrancea s-a autosesizat în urma postării celor de la APM Vrancea și va lua măsuri:” Urmare a sesizărilor telefonice ale cetățenilor și apariției pe rețelele de socializare a unor fapte privind vătămarea unor arbori pe Str. 1 Decembrie 1918, ca urmare a efectuării unor lucrări de resistematizare a infrastructurii de transport la nivelul municipiului Focsani, o echipă de comisari s-a deplasat pentru verificări la locul indicat .

În zonă, au fost identificați un număr de 8 arbori care au fost vătămați ca urmare a intervenției cu drujba in rădăcinile de suprafata ale acestora(pentru amplasarea de borduri), sau accidental cu utilajele, datorită neprotejării tulpinilor. Comisarii Gărzii de Mediu Vrancea, în baza actului de control, vor aplica sancțiuni contravenționale și vor stabili măsuri ferme în conformitate cu prevederile legale, executantului lucrărilor.

Vor fi stabilite de asemenea, măsuri în sarcina autorităților administrației publice locale să instruiască și să monitorizeze constructorii, pentru a preveni vătămarea de arbori pe parcursul executării proiectului, a anunțat Aurel Cristian, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea.”

Nu este pentru prima oară când firmele angajate să resistematizeze orașul nu dau doi bani pe fauna din Focșani. În urmă cu câțiva ani, în cartierul SUD, în cadrul unui priiect cu fonduri europene, copacii au fost pur și simplu asfaltați la rădăcină, fiindu-le, practic, imposibil să se dezvolte.

Articolul precedentLegile Puterii | Cine este autorul planului care ar putea aduce românii din diasporă acasă – Un milion de noi locuri de muncă în România – Află luni la Legile Puterii
Articolul următorFuneraliile Reginei Angliei: ZIUA care rămâne în istorie